Produsul intern brut al Romaniei a crescut in prima jumatate a acestui an cu 1,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, atat pe serie bruta cat si pe serie ajustata sezonier, conform primelor estimari al Institului National de Statistica.
UPDATE:

Sorina Donisa, ARAMT:"Putem spune ca suntem optimisti, insa nu ne asteptam la cresteri spectaculoase fata de anul 2012. Suntem increzatori in cresterea economiei anul acesta fata de anul trecut, datorita influentei zonei euro asupra economiei romanesti si speram ca in semestru II sa creasca si consumul. Asteptam de la autoritati mai multe programe de stimulare a economiei, nu numai prin colectare de taxe, ci si masuri de stimulare a angajabilitatii tinerilor".

Bogdan Pelinescu, Luxoft:"Da, avansul din economie s-a vazut si in businessul nostru, pentru ca previzionam o crestere a cifrei de afaceri si in acest an, o evolutie consecventa din 2011 incoace. Desi multe dintre proiectele noastre sunt dezvoltate pentru clienti din afara tarii, stabilizarea climatului economic din Romania este benefica pentru toti jucatorii din piata, indiferent de industria in care activeaza. Segmentul serviciilor, din care facem parte si noi, reactioneaza pozitiv la evolutia economiei si sunt convins ca vom vedea si rezultate, concretizate in cifre de afaceri in crestere”.

Gilda Lazar, JTI: “Am putea atinge si prognozele optimiste daca vom mari rata de absorbtie a fondurilor europene, vom continua sa investim in infrastructura si daca nu vom cheltui banii cu proiecte populiste. Observati ca avem destui de daca. Ar mai fi un <<daca>> si referitor la pastrarea unei politici fiscale coerente, extrem de importanta pentru mediul de business si, implicit, pentru cresterea economica”.

Andrei Sulyok, Lindab: “Toate prognozele economice spun ca va fi un an mai bun. Cresterea economica este fragila si se datoreaza conjuncturii favorabile din agricultura, care nu stim daca se va repeta si in 2014. Alte sectoare nu par sa contribuie la cresterea PIB. Nu am semnalat crestere a consumului pe sectorul nostru de activitate, dar suntem increzatori pentru o revenire a consumului in a doua parte a anului".

Eugen Anicescu, Coface: "Realitatea este ca aceasta crestere nu se vede «la firul ierbii». Nu se observa in discutiile cu companiile si nu se vede nici in cifrele pe care noi le-am analizat, fie pentru micro-intreprinderi fie pentru studiul insolventelor. Desi economia in ansamblu creste, ar trebui sa mergem putin mai in detaliu si sa analizam cine a contribuit la aceasta crestere, sa vedem daca nu cumva este vorba de exporturi bazate pe contributori foarte mari care la o baza mica, aduc un plus semnificativ; sa ne uitam daca nu sunt cumva chestiuni nu neaparat sezoniere, dar care tin de un anumit context".

Grigore Horoi, Agricola: "Faptul ca in fiecare zi avem cereri de la tineri – si nu numai – aflati in cautare disperata a unui loc de munca este suficient pentru a nu putea spune ca economia se relanseaza. Starea de blazare generala pe care o percepem in intalnirile cu oamenii din mediul economic, din sanatate, invatamant, ne face sa manifestam un optimism mai mult decat rezervat. Anul trecut eram mai increzatori".

Sergiu Biris, cofondator Trilulilu.ro: "Pentru noi a fost un an mai bun decat 2012, iar perspectivele se anunta in continuare promitatoare. Cred ca vom asista si la o crestere a investitiilor in publicitate in ultima parte a anului".

Culita Tarata, TCE 3 Brazi: "Obligatoriu economia trebuie sa arate mai bine anul acesta decat in 2012. Trebuie sa fim increzatori. Daca toti vom gandi romaneste lucrurile vor sta bine. Insa economicul va trebui sa dirijeze politicul si nu invers”.

Lucia Morariu, Eximtur:
"Cresterea economica nu s-a simtit in turism, unde consumul a continuat sa scada. Probabil aceasta crestere se bazeaza pe exporturi, nu pe consum".

Violeta Moraru, Perla Covasnei: “Criza financiara nu s-a terminat si nu se va termina nici in urmatorii ani. Bancile au limitat accesul la finantare in special pentru intreprinderile mici si mijlocii care se chinuie sa obtina bani pentru continuarea activitatii. Chiar daca au vanzari in crestere multe companii nu reusesc sa obtina finantare, ba mai mult li se micsoreaza linia de credit”

Costin Baicu, directorul financiar Totalsoft: “Ca de obicei, sunt cateva zone care pot face diferenta la procentul de crestere al economiei, respectiv agricultura care tine in buna masura de conditiile meteo si hidro si exporturile. Exporturile vor fi sustinute de tarile din UE care, pe fondul anunturilor Germaniei si Frantei de crestere economica, ne fac sa avem o perspectiva optimista pana la sfarsitul anului, dar si pentru 2014”.

Vlad Muscalu, economistul sef al ING Bank Romania: “Suntem destul de optimisti, insa daca vorbim despre momentul in care vom vedea si o imbunatatire a puterii de cumparare cred ca discutam despre anul viitor. Inflatia va scadea puternic in primul semestru, probabil in jurul a 2%, lucru care va ridica salariile in termeni pozitivi si care in cele din urma va ajuta consumul”.

Vasile Armenean, Betty Ice: "E bine ca economia a crescut, era mai rau daca nu se intampla asta, insa haideti sa nu ne imbatam cu apa rece. Nu am iesit din criza, insa suntem cu un an mai aproape de iesirea din criza financiara. Nu stim cand se va intampla acest lucru".

Alin Burcea, Paralela 45: "Acest indicator este un indicator statistic, dupa care iti faci o prima idee, dar nu are un caracter absolut. Daca acest indicator il corelam cu scaderile de consum, pe ultimele sase luni, cred ca este mai important consumul. Sa nu uitam,de exemplu, ca degeaba creste productia agricola, daca ea nu este fiscalizata, adica daca bugetul de stat nu castiga nimic".

Liviu Stoleru, directorul general Cemacon SA: "Evolutia PIB nu a influentat si stimulat in niciun fel constructiile rezidentiale. Noi simtim realitatile din piata: nu exista lucrari, nu sunt proiecte si nici lichiditati. Cresterea de 1,7% este insesizabila in piata pe care activam. Am observat de asemenea o scadere a consumului, fiind vizibil cu ochiul liber ce se intampla in marile centre urbane din Transilvania, unde sunt putine proiecte, fiind o batalie acerba intre producatori".

Ciprian Pulpa, executive manager Fastius Curier: "Intr-adevar exista o crestere in economia romaneasca, crestere care se observa si in activitatea de curierat, fiind cunoscut faptul ca acest domeniu al serviciilor este un barometru al economiei. Volumul plicurilor/coletelor procesate in primul semestru din 2013 il depaseste cu 5-10 % pe cel din perioada similara a anului trecut".

Marius Stefan, Autonom Rent-a-Car: “Ma intereseaza investitiile straine in Romania si acolo am stat foarte prost, suntem in scadere continua, de la an la an. Serviciile pe care eu le ofer sunt foarte potrivite pentru companii la inceput de drum si in special cu capital strain. Si atunci cand sunt investitii mici in Romania, normal ca si perspectiva mea de a face business cu aceste companii scade".

Daniel Kearvell, directorul general al DHL Romania: “Estimam ca volumele DHL Express vor creste intre 10-15% in acest an si acest lucru reflecta, de asemenea, o evolutie buna a economiei locale”.

STIREA INITIALA

Pe de alta parte, Produsul intern brut al Romaniei a fost in trimestrul al doilea, in termeni reali, mai mare cu 0,3% comparativ cu primele trei luni din 2013 (date ajustate sezonier).

Fata de acelasi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 1,3% pe seria bruta si cu 1,2% pe seria ajustata sezonier.

De altfel semnalele pozitive despre evolutia economiei romanesti in primele sase luni ale anului au aparut inca de saptamana trecuta cand INS a publicat un raport din care reiesea o imbunatatire a economiei, bazata insa doar pe exporturi, productia industriala si cea agricola.

Exporturile sunt alaturi de productia agricola cel mai important indicator macroeconomic care reflecta redresarea mediulul de afaceri romanesc. De fapt, pe baza evolutiei exporturilor, FMI a revizuit in sus prognoza de crestere economica pentru acest an, de la 1,6% la 2% din PIB.

Exporturile au crescut in primul semestru cu 5,9%, la 23,7 miliarde de euro, iar importurile au scazut cu 2,7%, la 26,2 miliarde de euro, rezultand astfel un deficit comercial de 2,5 miliarde de euro, mai mic cu 2 miliarde de euro fata de perioada similara din 2012.

Pe de alta parte, productia industriala a inregistrat o crestere de 6% fata de perioada similara din 2012, atat pe serie brta, cat si ca serie ajustata.

Daca productia industriala si exporturile au sustinut economia in prima jumatate a anului, comertul cu amanuntul a reusit sa o traga in jos, in contextul in care consumul nu a reusit sa isi revina. Astfel, comertul cu amanuntul a scazut in iunie atat pe serie bruta (4,2%), dar si pe serie ajustat (2,3%), comparativ cu iunie 2012.

Nici industria auto nu a dat semne de revenire in primele sase luni, avand in vedere ca cifra de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a scazut ca serie bruta cu 1,9%, fata de ianuarie-iunie 2012.

Cititi si Zona euro a iesit din recesiune, cu o crestere de 0,3% in trimestrul doi


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri