Comisia vrea sa stie exact cine si cum consuma sutele de miliarde acordate prin ajutorul financiar structural
Comisia Europeana intentioneaza sa faca publice toate informatiile privind acordarea si folosirea fondurilor structurale. Potrivit ziarului german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), CE va cere guvernelor nationale sa publice date detaliate despre destinatarii, proiectele si suma de bani acordata prin ajutorul structural din "cosul" Bruxelles-ului.
Fondurile structurale sunt, in principal, destinate intaririi infrastructurii, crearii de locuri de munca, dezvoltarii locale si cresterii competitivitatii companiilor mici in zonele relativ sarace ale Uniunii Europene.

Potrivit planului Comisiei, in viitorul apropiat, aplicantii pentru un astfel de ajutor financiar vor fi eligibili doar daca se declara de acord sa dovedeasca o transparenta totala.

Vor exista si exceptii insa, ele urmand sa fie gasite la beneficiarii Fondului Social European, care este directionat catre politicile pietei muncii si include, de exemplu, seminarii de pregatire si proiecte ce urmaresc asigurarea accesului la un loc de munca pentru femei.
Initiativa CE apare ca una normala, pentru ca fondurile structurale reprezinta aproximativ o treime din bugetul Uniunii si va atinge, in perioada 2007-2013, suma de 864,4 miliarde de euro.

Deja se lupta pentru transparenta fondurilor agricole

Propunerea Bruxelles-ului, initiata de comisarul antifrauda Siim Kallas, vine dupa ce Comisia a lansat deja catre capitalele europene un apel pentru dezvaluirea documentelor privind destinatarii unor fonduri si mai semnificative, cele destinate agriculturii.

Cateva state membre, precum Marea Britanie si Olanda, au facut deja publice aceste informatii, aratand ca printre destinatari se numara atat giganti agroalimentari cat si membri ai familiei regale britanice sau chiar ministrul Agriculturii olandez, Cees Veerman.

Totusi, state precum Germania sustin ca legile de protejare a datelor le interzic sa faca acelasi lucru, asa ca este foarte probabil ca Berlinul se va opune initiativei comisarului Kallas.

Exista insa si o opinie publica ce lupta pentru transparenta in cheltuirea banilor europeni in agricultura, un varf de lance al acesteia fiind site-ul farmsubsidy.org.

Boagiu: Vom fi atenti cu fondurile europene

Dezvoltarea economica este un proces important, bazat pe investitii. De aceea, in aceste ultime sase luni inainte de aderare vom acorda o atentie deosebita intaririi institutiilor care vor gestiona fondurile structurale, a spus, ieri, ministrul Integrarii, Anca Boagiu.

Declaratia ei a fost data in cadrul unei intalniri cu Geert Bourgeois, ministrul flamand pentru afaceri administrative, politica externa, mass-media si turism, scopul intalnirii fiind acela de a impartasi din experienta autoritatilor flamande in domeniul reformei administrative, precum si cooperarea in cadrul programelor de twinning.

In cadrul discutiilor purtate cu demnitarul flamand, ministrul roman al Integrarii europene a prezentat lista de masuri pe care Romania le va implementa pentru definitivarea pregatirii pentru aderarea la Uniunea Europeana. Un accent deosebit a fost pus pe reformele structurale, pe importanta consolidarii rolului noilor structuri create.

Ministrul flamand a oferit autoritatilor romane posibilitatea de a beneficia de expertiza Guvernului pe care il reprezinta, in ceea ce priveste intocmirea de proiecte finantate din bani europeni, cu atat mai mult cu cat cele doua tari deruleaza deja proiecte comune. De asemenea, un subiect abordat in cadrul intrevederii a fost cel privind stadiul ratificarii Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana.
Legea privind ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana se afla deja in Parlamentul flamand, urmand ca procedura sa fie definitivata pana la sfarsitul lunii iunie sau inceputul lunii iulie a.c., a dat asigurari Geert Bourgeois.

"ONG-uri pentru Fondurile Structurale" a acordat un steag verde Ministerului Mediului

Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a primit un stegulet verde si patru puncte din partea Coalitiei ONG-uri pentru Fondurile Structurale, care a acordat astfel de calificative pentru modul in care ministerele responsabile de managementul fondurilor europene isi asuma principiul parteneriatului cu organizatiile neguvernamentale in procesele de planificare, implementare si monitorizare a finantarilor, se arata in Raportul privind fondurile structurale pentru Romania.

Cele patru puncte acordate MMGA reprezinta "asumarea a trei din patru cerinte si excelenta colaborare cu ONG-urile", diferenta fiind facuta de capitolul privind masurile facilitatorii pentru ONG-uri cuprinse in Programul Operational Sectorial.

Raportul privind fondurile structurale pentru Romania cuprinde aprecieri despre activitatea din Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, Ministerul Integrarii Europene, Ministerul Finantelor Publice.
MMSSF a fost notat cu sase puncte si stegulet verde pentru "asumarea a trei din patru cerinte si excelenta colaborare cu organizatiile neguvernamentale in procesul de planificare a fondurilor structurale".

Ministerul Administratiei si Internelor a primit singurul stegulet rosu pentru "neasumarea nici unei cerinte si colaborare sporadica".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri