Romania ocupa locul 136 si se claseaza in a doua jumatate a unui clasament al fericirii mondiale, care cuprinde 178 de tari, releva datele unui studiu realizat de profesorul de psihologie sociala Adrian White de la Universitatea din Leicester si publicat, vineri, de universitatea britanica.

Vecinii de clasament ai Romaniei sunt Guineea Ecuatoriala (135) si Bosnia-Hertegovina (137), scrie NewsIn.

Criteriile folosite de profesorul britanic sunt satisfactia fata de viata dusa asa cum reiese din datele unui sondaj publicat de institutul "New Economics Foundation" in anul 2006, speranta de viata, masurata de raportul pentru dezvoltare umana al Organizatiei Natiunilor Unite in anul 2003, produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor, in anul 2005, monitorizat de CIA si accesul la educatia secundara, asa cum apare in evaluarea UNESCO din anul 2002.

La capitolul speranta de viata, Romania detine 71,3 puncte, Danemarca are 77,2 de puncte, in timp ce Burundi a inregistrat 43,6 de puncte.

Romania are 8,2 puncte in ceea ce priveste PIB-ul pe cap de locuitor, Danemarca are 34,6 de puncte, iar Burundi a reusit doar 0,7 puncte. In ceea ce priveste accesul la educatia secundara, Romania a facut 80,2 puncte, in timp ce liderul la acest criteriu este Marea Britanie cu 157,2 puncte.

In clasamentul general, cu exceptia Ungariei, care detine pozitia numarul 107, Romania se claseaza mai bine decat vecinele sale. Astfel, Bulgaria ocupa pozitia 164, Ucraina se afla pe numarul 174, iar Moldova este pe locul 175, in timp ce Serbia nu a fost inclusa in analiza. De asemenea, Irakul, Afganistanul si Somalia nu au fost luate in considerare de autorul studiului.

Primele zece state clasate in topul fericirii popoarelor sunt, in urmatoarea ordine, Danemarca, Elvetia, Austria, Islanda, Bahamas, Finlanda, Suedia, Bhutan, Brunei si Canada, in timp ce Statele unite s-au clasat, abia, pe locul 23, Germania pe 35, Marea Britanie pe 41, Franta pe 62, China 82, Japonia pe 95, India pe 125, iar Rusia, pe 167.

participantii numeroaselor documentari au fost rugati sa raspunda unor intrebari cu privire la dericire si satisfatia in viata. Analiza globala s-a bazat pe cumularea a peste 100 de studii diferite realizate in toata lumea, in care au fost intervievati peste 80.000 de oameni.

"Conceptul fericirii, sau al satisfactiei in viata, este in acest moment o zona esentiala de cercetare in economi si psihologie sociala", a explicat White.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri