Deputatul PDL Gheorghe Ialomitianu a declarat ca proiectul de buget pe 2015 este "carpit in graba" de Ministerul Finantelor, fiind dovada cea mai graitoare a incompetentei si a esecului politicilor pe care le-a promovat Victor Ponta in ultimii ani si reflecta esecul total al guvernarii PSD.

Ialomitianu, fost ministru de finante in Guvernul Boc, a sustinut, intr-un comunicat ca proiectul de buget este "un buget carpit pentru 2015 - dovada colapsului fiscal-bugetar si a adancirii romanilor in saracie" "Proiectul de buget ”Victor Ponta” pentru anul 2015 reflecta esecul total al guvernarii PSD si pretul pe care-l vor plati toti romanii pentru promisiunile sale fara acoperire din campania electorala. Daca, in cursul anului 2014, Ponta a incercat sistematic sa ne pacaleasca pe toti ca ”economia duduie” si ca nu mai are ce face cu banii din excedentele bugetare, acelasi premier incearca sa ne serveasca acum un nou set de minciuni pentru anul care vine. Cifrele cuprinse in proiectul de buget pentru 2015 publicat de Ministerul Finantelor Publice tradeaza incompetenta Guvernului Victor Ponta si incapacitatea acestuia de a asigura Romaniei perspective de dezvoltare", a afirmat deputatul PDL.

El a aratat ca Victor Ponta recunoaste ca, desi PIB creste in 2015 la 709 miliarde lei, nivelul incasarilor bugetare raportate la PIB scade, iar evaziunea fiscala va continua sa creasca pe componenta TVA si pe accize. "In ciuda politicilor de suprataxare si a celei mai mari cresteri economice din UE, Guvernul Ponta a inregistrat incasari bugetare tot mai mici, sub 32% din PIB, la nivelul anului 2009, cand Romania era in plina criza financiara", a precizat Ialomitianu. El a mai apreciat ca Guvernul Ponta recunoaste ca economia merge prost si se asteapta la o cadere economica de amploare, crescand rezervele bugetare (buffer-ul) la peste 9,25 miliarde euro, adaugand ca sunt bani neutilizati, parte purtatori de dobanzi, care ar fi putut sa fie injectati in economie pentru a stimula afacerile si a crea locuri de munca, potrivit Mediafax.

"Guvernul Ponta continua sa indatoreze Romania si in anul 2015, iar romanii vor plati peste 9,1 miliarde pentru dobanzi in sarcina datoriei publice; Victor Ponta continua sa minta ca va finanta investitii publice, prevazand cifre iluzorii pentru acestea: 44,8 miliarde lei (6,3% din PIB), in conditiile in care in 2014 nu a reusit sa faca investitii nici de 24 miliarde (3,5% din PIB). Premierul Victor Ponta taie exact din bugetele carora le facea promisiuni in campania electorala: bugetul sanatatii, bugetul educatiei sau bugetul pentru justitie", a mai sustinut deputatul PDL. Ialomitianu a aratat si ca bugetul este construit pe "cifre iluzorii si minciuna" privind atragerea fondurilor europene nerambursabile in anul 2015 si ca Victor Ponta minte ca va avea venituri de 39 miliarde lei din fonduri europene, in conditiile in care in anul 2014 activitatea Guvernului in acest domeniu a fost dezastruoasa.

Potrivit lui Ialomitianu, Victor Ponta si-a propus sa ia de la UE doar 400 milioane din fondurile pentru exercitiul bugetar european 2014-2020, pentru ca in aproape trei ani de cand guverneaza nu a reusit sa elaboreze legislatia specifica absorbtiei fondurilor europene. "Proiectul de buget carpit in graba de Ministerul Finantelor este dovada cea mai graitoare a incompetentei si a esecului politicilor pe care le-a promovat Victor Ponta in ultimii trei ani. Daca bugetul pentru anul 2015 va fi adoptat in aceasta forma, consecintele sunt extrem de usor de anticipat: cresterea somajului, cresterea evaziunii fiscale, agravarea riscului de recesiune si adancirea in saracie a tuturor romanilor", a conchis Ialomitianu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri