Curtea de Conturi a constatat nereguli legate de achizitia prin leasing operational a unor masini la Societatea Romana de Radiodifuziune, recomandand Radioului Public analiza tuturor operatiunilor economice de leasing efectuate pana in prezent.

Ca urmare a efectuarii misiunii de audit financiar la Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR) in 2013, Curtea de Conturi a constatat ca s-au mentinut nejustificat in contul "Creditori diversi" sume care, la 31 decembrie 2013, erau prescrise, reprezentand contravaloarea mandatelor postale nesosite in unitate si incasari de la persoane fizice pentru societati comerciale neidentificate, noteaza Mediafax.

De asemenea, potrivit Curtii de Conturi, nu s-au inregistrat in conturile speciale: "Redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate" obligatii aferente mijloacelor de transport achizitionate prin leasing operational (31 de autoturisme Hyundai si 1 autoturism Ford Mondeo); "Dobanzi de platit" dobanzi aferente contractelor de leasing financiar prin care s-au achizitionat 13, respectiv 5 autoturisme marca Hyundai; "Giruri si garantii primite" toate garantiile de participare la licitatie si de buna executie, constituite in favoarea entitatii.

De asemenea, in evidenta speciala a SRR nu au fost evidentiate unele obligatii si drepturi, iar unele elemente patrimoniale nu au fost inventariate, se spune in raportul public pe anul 2013 al Curtii de Conturi. In raport se mai spune ca programul anual al achizitiilor publice efectuate atat din surse proprii ale SRR, cat si din surse de la bugetul de stat, pentru anul 2013, nu a fost aprobat in termenul legal si nu a fost actualizat cu toate achizitiile efectuate de entitate in anul 2013.

Ce recomanda Curtea de Conturi Radioului Public

Curtea de Conturi recomanda verificarea, in totalitate, a soldurilor analitice ale contului "Creditori diversi" si clarificarea componentei acestora pentru depistarea sumelor prescrise. Totodata, Curtea de Conturi recomanda Radioului Public analiza tuturor operatiunilor economice de leasing operational efectuate pana in prezent, pentru reflectarea in evidenta extrabilantiera a obligatiilor aferente acestor tranzactii, dar si analiza tuturor operatiunilor de leasing financiar, aflate in desfasurare, pentru a se asigura reflectarea in evidenta extrabilantiera a dobanzilor de plata stipulate in contractele aferente.

SRR trebuie sa analizeze si garantiile de participare la licitatii si de buna executie constituite cu instrumente de garantare efectuate pana in prezent si inregistrarea acestora in contul special "Giruri si garantii primite". In plus, Curtea de Conturi recomanda Radioului Public sa respecte, in totalitate, prevederile legale privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii si valorificarea rezultatelor inventarierii.

Sursa foto: Nereguli, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri