Curtea Supremă din Colorado a hotărât că Donald Trump nu este eligibil pentru preşedinţie din cauza acţiunilor sale în timpul alegerilor din 2020 şi a ordonat retragerea buletinelor de vot cu numele său de la alegerile primare republicane din acest stat în vederea participării la scrutinul prezidenţial din 2024, transmite AFP, citată de Agerpres.

Curtea Supremă a menţinut decizia de primă instanţă din noiembrie, care concluziona că Trump "s-a angajat într-o rebeliune pe 6 ianuarie 2021" în timpul atacului asupra Capitoliului, dar, pe de altă parte, a considerat că al 14-lea amendament la Constituţie, invocat pentru ai revendica ineligibilitatea, se aplică unui preşedinte. Ea a suspendat însă această decizie până pe 4 ianuarie, în cazul unui recurs în faţa Curţii Supreme a SUA.

Purtătorul de cuvânt al lui Donald Trump a denunţat marţi decizia "nedemocratică" a instanţei din Colorado.

"Curtea Supremă din Colorado a emis o decizie complet eronată în această seară şi vom merge rapid la Curtea Supremă a Statelor Unite şi vom solicita suspendarea acestei decizii profund nedemocratice", a spus Steven Cheung într-un comunicat.

Presa străină acordă de altfel spații largi pentru acest subiect și explică ce este Amendamentul 14 al Constituției SUA, cel care stă la baza acestei decizii.

Așadar, este vorba despre un Amandament care interzice, conform CNN, ca insurecționiștii să dețină funcții publice, adică exact cazul lui Trump având vedere atacul orchestrat de acesta asupra Capitoliului pe data de 6 ianuarie 2021.

Cu toate acestea, mai arată tot CNN, decizia nu este definitivă, urmând să fie tranșată la Curtea Supremă a SUA, mai ales din pricina unei formulări vagi a acestui amendament.

Mai precis, în secțiunea 3 a Amendamentului 14 se spune că insurecționiștii nu pot activa ca senatori sau electori în cadrul alegerilor și "nici să dețină altă funcție, civilă sau militară".

Chiar și așa, însă, textul nu se referă explicit la funcția de președinte, aspect asupra căruia se va pronunța Curtea Supremă SUA.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri