Curtea Supremă a SUA a anulat în unanimitate o decizie a justiţiei din Colorado care îl declara pe Donald Trump ineligibil în acest stat din nord-vestul ţării, pentru acţiunile sale în timpul asaltului asupra Capitoliului, informează AFP, conform Agerpres.

Această decizie survine cu o zi înainte de "Super Tuesday" în timpul căreia 15 state americane, printre care Colorado, organizează simultan alegeri primare pentru scrutinul prezidenţial din noiembrie.

Fără a se pronunţa cu privire la acţiunile din 6 ianuarie 2021 ale preşedintelui republican aflat atunci la sfârşit de mandat, cei nouă judecători au considerat că doar Congresul şi nu un stat este abilitat să retragă un candidat de pe buletinul de vot pentru alegerile prezidenţiale. Donald Trump, favorit în alegerile primare republicane, a salutat imediat "O mare victorie pentru America!!!", pe reţeaua sa, Truth Social.

Dintre cele circa treizeci de state în care au fost depuse recursuri pentru ineligibilitate împotriva lui Donald Trump, doar trei au avut succes, în Colorado, Maine (nord-est), care votează de asemenea marţi, şi Illinois. Cu toate acestea, mai multe state aşteaptă ca membrii Curţii Supreme să se pronunţe pentru a statua definitiv.

Comentatorii juridici duc dispute aprinse cu privire la validitatea sau oportunitatea politică a acestor proceduri. Însă toţi converg asupra opiniei că membrii Curţii Supreme, majoritar conservatoare şi marcată încă de decizia sa controversată din 2000 ce a acordat victoria republicanului George W.Bush în faţa democratului Al Gore, încearcă să evite alimentarea suspiciunilor de ingerinţă electorală.

În timpul dezbaterilor din februarie, majoritatea celor nouă judecători, independent de orientarea lor, s-au abţinut să se aventureze pe terenul minat al acţiunilor lui Donald Trump în timpul asaltului asupra Capitoliului. În schimb, ei au insistat asupra obstacolelor juridice şi potenţiale ce ar rezulta dintr-o confirmare a deciziei din Colorado.

Aceasta din urmă se bazează pe al 14-lea amendament al Constituţiei americane, care exclude accesul la cele mai înalte funcţii publice pentru oricine a comis acte de "rebeliune" după depunerea jurământului de a apăra Constituţia. Adoptat în 1868, amendamentul îi viza la acea vreme pe susţinătorii Confederaţiei sudiste învinse în timpul Războiului de Secesiune (1861-1865).

"Întrucât Constituţia dă Congresului şi nu statelor responsabilitatea de a face să fie aplicată secţiunea 3 (din amendamentul 14) împotriva titularilor de posturi federale şi candidaţilor, noi anulăm" decizia din Colorado, explică cei nouă judecători în decizie lor unanimă.

Cei trei judecători progresişti pe de o parte şi o judecătoare conservatoare de altă parte au formulat însă motivaţii distincte în sprijinul deciziei Curţii Supreme.

Caracterul inedit al dosarului complica orice pronostic, însă mulţi experţi considerau că cei nouă judecători vor fi tentaţi să găsească o "portiţă" pentru a menţine numele lui Donald Trump pe buletinele de vot.

Justiţia din Colorado decisese că acţiunile lui Donald Trump din 6 ianuarie 2021 ţin de amendamentul al 14-lea.

În acea zi, sute de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu, întărâtaţi mai ales de acuzaţiile nefondate lansate de acesta privind fraude electorale, au luat cu asalt Capitoliul, sanctuar al democraţiei americane, pentru a încerca să împiedice certificarea victoriei adversarului său democrat Joe Biden.

Sursa foto: Evan El-Amin / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri