Curtea de Conturi a sesizat Parchetul în urma unui control realizat în 2022 la Hidroelectrica, reprezentanţii Curţii considerând că există fapte care au avut drept consecinţă prejudicierea patrimoniului societăţii. În replică, compania afirmă, printre altele, că a depus deja contestații, dintre care unele au fost admise.

Curtea de Conturi a anunțat că a a efectuat, în perioada 28 februarie - 7 iulie 2022 o misiune de audit de conformitate cu tema ”Controlul situaţiei, evoluţiei şi modului de administrare a patrimoniului public şi privat al statului, precum şi legalitatea realizării veniturilor şi a efectuării cheltuielilor”, pentru perioada 2019 - 2022 , la Hidroelectrica. ”Întrucât în raport au fost consemnate fapte susceptibile de a fi fost săvârşite cu încălcarea legii penale, având drept consecinţă prejudicierea patrimoniului societăţii, în temeiul art.33 alin (4) din Legea nr. 94/1992 (privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi - n.r.) coroborat cu punctul 241 litera a) din Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor specifice Curţii de Conturi, precum şi valorificarea actelor rezultate din aceste activităţi, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea l nr. 547/ 24.07.2014 (în vigoare la momentul realizării misiunii) şi în baza Hotărârii plenului Curţii de Conturi nr, 580/5.10.2023, instituţia noastră a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti”, a precizat Curtea de Conturi pentru News.ro.

Curtea a precizat că raportul nu poate fi făcut public la acest moment, întrucât se află la dosarul cauzei.

Reacția Hidroelectrica

Într-un comunicat, compania transmite că:

- Prin decizia nr. 6 din 12.08.2022, emisă ca urmare a redactării raportului de control nr. 78509/07.07.2022, Curtea de Conturi a dispus 13 măsuri corective referitoare la perioada auditată;
- În conformitate cu procedurile interne ale Curţii de Conturi, Hidroelectrica a depus contestaţii, o parte dintre acestea fiind admise de către instituţia în cauză.
- Pentru restul de măsuri rămase în vigoare, Hidroelectrica a informat Curtea de Conturi în termenul legal stabilit cu privire la îndeplinirea acestora.
- Facem precizarea că încă din timpul auditului, acolo unde au exitat suspiciuni, pe aspectele identificate de Curte, Hidroelectrica a sesizat organele competente, făcând toate demersurile legale necesare atât pe parte penală, cât şi civilă.

În situaţia în care Hidroelectrica va identifica şi alte cazuri de neconformităţi, societatea va lua intern măsurile care se impun sau, în funcţie de natura celor constatate, se va adresa autorităţilor competente, după caz.

Hidroelectrica reafirmă angajamentul său ferm pentru transparenţă instituţională în faţa cetăţenilor şi a autorităţilor, precum şi deschiderea către cooperarea cu instituţiile de control ale statului român, acţionând cu responsabilitate şi onestitate în ceea ce priveşte administrarea resurselor publice şi private.

Ce scria în prospectul pentru investori al Hidroelectrica despre Curtea de Conturi

În oferta prezentată investitorilor înaintea listării pe bursă apare informația, referitor la raportul Curții de Conturi, că acesta menționează faptul că Hidroelectrica a emis facturi cu întârzieri de luni sau chiar ani. Este vorba despre venituri nefacturate cuprinse în categoria creanțelor comerciale în valoare de peste 2 miliarde de lei la 31 martie 2023 și de 1,11 miliarde la finalul lui 2022.

Reamintim că și după listarea pe bursă, Hidroelectrica continuă să fie controlată de statul român. Acesta, prin Ministerul Energiei, deţine 80% din Hidroelectrica.

Conform raportului din 2021 al Curții de Conturi, în cazul unui număr de 20 de contracte-cadru de furnizare a energiei electrice între Hidroelectrica și persoane juridice, societatea nu a respectat clauzele contractuale; de pildă, nu a facturat la timp, nu a impus constituirea de garanții financiare în cazul clienților care au devenit rău platnici și nu a calculat penalități.

”Aceste aspecte au condus la nerealizarea de către entitate a veniturilor, la termenele și în cuantumul stabilit prin clauzele contractuale, neevidențierea și nerecuperarea penalităților de întârziere aferente debitelor neîncasate, cu consecințe constând în nerecuperarea contravalorii cantităților de energie electrică furnizate și în prejudicierea bugetului de stat cu valoarea TVA neevidențiată și neachitată în sumă de 1.289 mii lei”, afirma în 2021 Curtea de Conturi, precizând că în timpul misiunii de audit, Hidroelectrica a remediat o parte din probleme. Raportul mai identifica însă și alte situațiii neconforme, cum ar fi nerealizarea investițiilor bugetate sau nerecuperarea unor daune câștigate în instanță de peste 3 milioane de lei.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri