Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că România riscă să fie condamnată de Curtea Europeană de Justiţie pe 14 decembrie pentru neînchiderea unor depozite de deşeuri, în cea mai mare parte industriale, menţionând că, în prezent, 31 se află în această situaţie.

"Din păcate, România astăzi face obiectul unor proceduri de infringement legate de gestionarea deşeurilor. (...) Însă dintre aceste proceduri, cred că cel mai important şi cea în care suntem în pericol cel mai mult este fosta cauză C301, actualmente cauza C109 din 2021, unde Curtea Europeană de Justiţie va pronunţa în data de 14 decembrie anul acesta un verdict care are mari şanse să fie nefavorabil României. Este o procedură care se referă la neînchiderea unor depozite de deşeuri. În cea mai mare parte discutăm despre depozite industriale de deşeuri periculoase şi nepericuloase. Din lista celor 101 astfel de depozite, astăzi când discutăm, mai sunt încă neînchise 31, situaţie în care, aşa cum am fost informat de către specialişti, riscul ca statul român să fie condamnat cu sancţiuni pecuniare în data de 14 decembrie este unul major", a afirmat Fechet, la audierea în Comisia de afaceri europene a Camerei Deputaţilor.

El a spus că speră că, dacă vor exista sancţiuni la adresa României, ele să fie în cuantum cât mai mic.

"Din acest motiv, împreună cu colegii din Administraţia Fondului pentru Mediu, cu colegii din Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Externe, încercăm să salvăm cât de mult putem salva în legătură cu această listă de depozite încă neînchise, cu speranţa că sancţiunile, dacă ele vor exista, vor fi într-un cuantum mai mic decât îşi imaginează unii sau alţii. Discutăm despre milioane de euro pe care e posibil ca România să le plătească, iar acest lucru mă îngrijorează profund", a adăugat ministrul.

Potrivit lui Fechet, soluţia pentru aceste depozite este ecologizarea lor.

"Cu depozitele de deşeuri neconforme, fie că discutăm despre depozite industriale, că sunt de deşeuri periculoase sau nepericuloase, sau dacă discutăm despre depozite de deşeuri municipale, există un singur răspuns: ele trebuie ecologizate, ele trebuie să nu afecteze calitatea pânzei freatice, pe de o parte, să nu polueze nici solul, nici aerul. Există normative de ecologizare a acestor depozite în funcţie de categorie, în funcţie de tipul depozitului, de capacitate a acestuia. Nu trebuie să facem nimic altceva decât ceea ce scrie deja în legislaţia românească, respectiv că un depozit la epuizarea capacităţii de depozitare trebuie ecologizat", a explicat ministrul.

El a completat că în cazul depozitelor municipale, în momentul în care se atinge 75% din capacitatea unei celule de depozitare, trebuie demarate toate procedurile pentru închidere.

"Din păcate, există încă depozite, unele dintre ele unde depozitarea este de acum 30 de ani. Sunt moşteniri de la industria comunistă de cele mai multe ori, că vorbim de Combinatul chimic de la Bacău, că vorbim despre rafinăriile din judeţul Prahova, că vorbim despre Combinatul siderurgic de la Galaţi. Sunt multe astfel de situaţii din cauza cărora, pe 14 decembrie, România riscă să fie condamnată de Curtea Europeană de Justiţie. În toţi aceşti zeci de ani de la Revoluţie nu am reuşit să identificăm resursele necesare sau nu am reuşit să convingem titularii obligaţiilor de mediu să ecologizeze aceste depozite şi vom fi nevoiţi să facem acest lucru pe banii românilor, din păcate, la care vom adăuga eventuale penalităţi pe care Curtea Europeană de Justiţie le va dispune pentru România", a transmis ministrul Mediului.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri