Ministerul Economiei pregateste un act normativ menit sa protejeze bugetul de stat de plata unor amenzi si penalitati pentru ca nu a alocat la timp fonduri pentru o serie de lucrari de mediu amanate de cativa ani. Pe de alta parte, ministerul este de acord ca din propriul buget sa plateasca 1,6 milioane de euro pentru o companie de stat aflata in faliment.

Comisia Europeana (CE) a cerut Romaniei, inca din 2012, ca pana in aprilie 2014 sa rezolve problemele de mediu constatate la doua iazuri de decantare, Tausani si Bosneag, judetul Caras-Severin, apartinand firmei de stat Moldomin. Moldomin este in faliment din 2010. Pentru ca situatia nu a fost remediata, in octombrie 2014, CE a sesizat Curtea de Justitie a UE.

In cazul iazului Bosneag, cu o suprafata de 102 hectare si apartinand exploatarii miniere de cupru si zinc Moldomin din Moldova Noua, autoritatile au incercat sa limiteze poluarea, dar CE a reprosat ca masurile sunt inadecvate si insuficiente, iar deseurile pun in pericol sanatatea umana si afecteaza mediul.

Istoria unei amanari

Ministerul Economiei precizeaza ca Moldomin nu poate fi obligata sa suporte costurile depoluarii, fiind in faliment. Totodata, neluarea niciunei masuri este de natura sa genereze poluare transfrontaliera si sa puna in pericol activitatea umana. Asta pe langa sanctiunile la care va fi suspusa Romania.

Potrivit CE, singura masura adecvata pentru protectia mediului si populatiei este umidificarea iazului prin intermediul unui sistem de conducte.

Dupa ce a angajat un institut specializat in domeniul iazurilor de decantari care a prezentat trei variante de rezolvare a problemelor de mediu, Guvernul a optat pentru „umectarea” suprafetei iazului Bosneag-extindere utilizand apa din Dunare. CE a agreat aceasta solutie, iar investitia, evaluata la 1,6 milioane de euro, trebuia facuta intr-un termen de 14 luni.

In august 2015, Guvernul a aprobat un Memorandum care aproba respectiva solutie. Pentru a putea fi aplicata, investitia trebuia prevazuta intr-o ordonanta de urgenta si intr-o hotarare de guvern, pentru ca banii necesari sa poata fi scosi din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului. Conditia de baza pentru alocarea acestor fonduri a fost recuperarea integrala a acestora.

Insa pana la sfarsitul anului 2015 nu s-a emis o hotarare de guvern, astfel ca a expirat perioada in care un astfel de act normativ putea fi emis, avand in vedere ca a inceput un nou exercitiu bugetar. Neinduplecata, CE a remintit autoritatilor ca singura solutie pe care o admite este cea a umidificarii iazului.

„Insa, statul roman nu poate actiona in sensul preconizat de Comisie, respectiv nu poate impune realizarea acestei investitii societatii Moldomin SA, pentru ca aceasta este in faliment simplificat si fara resursele financiare necesare”, se disculpa Ministerul Economiei.

Motiv pentru pretentii viitoare

Problema este ca neascultand de CE, statul roman nu ar respecta directivele europene privind gestionarea deseurilor din industriile extractive, astfel ca este pasibil de a fi condamnat la Curtea de Justitiei a UE si obligat la plata unor sanctiuni.

Astfel ca, investitiile din industria extractiva, in scopul conformarii la obligatiile de mediu se vor realiza de catre ordonatorul principal de credite care are in subordine, in coordonare sau sub autoritatea caruia se afla firma responsabila cu gestionarea deseurilor si se finanteaza din fonduri alocate de la bugetul de stat prin bugetul acestuia, se spune in nota de fundamentare a unui proiect de ordonanta de urgenta.

Acest ajutor va putea fi oferit daca exista o poluare transfrontaliera iar firma responsabila cu poluarea este in stare de faliment sau nu poate suporta costurile conformarii la obligatiile de mediu. A patra situatie in care statul soporta costurile decontaminarii este cea in care exista riscul iminent al unei decizii de condamnare a Romaniei din partea Curtii de Justitie a Uniunii Europene pentru neconformarea la obligatiile de mediu.

Sursa foto: mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri