Sectorul 3 al Municipiului Bucuresti este campionul absolut la contracte cu companii private in perioada 2007-2015, acestea cuantificand aproape 1,7 MILIARDE de euro. Sectorul care a cheltuit cei mai putini bani pe contracte este 6, ultimul contract avand loc tocmai in 2014. Sunt doar cateva statistici aparent seci, insa in spatele lor se ascund furturi de zeci de milioane de euro din banii publici.

TOPUL contractelor primariilor, in functie de valoarea contractelor

Sectorul 3 al Municipiului Bucuresti a realizat in ultimii noua ani 322 de contracte cu licitatie, cuantficand 1,69 miliarde de euro; totodata, primarii din ultimii ani au atribuit nu mai putin de 1.147 de contracte directe, fara licitatie, in valoare de 3,8 milioane de euro, conform instrumentului Baniitai.info.

Nu la mare distanta se situeaza Sectorul 2, cu un numar de 875 de contracte, cumuland investitii de 1,49 miliarde de euro, si 112 contracte directe, in valoare de aproape 230.000 de euro.

Confruntati cu intrebarile wall-street.ro, Primaria Sectorului 4 a reactionat: "Conducerea a fost demisa pentru nerespectarea procedurilor de achizitie. Va asigur ca nicio plata nu s-a facut din contul Primariei".

Sectorul 4 al Bucurestiului se situeaza pe locul trei, cu un numar de 269 de contracte, valoarea lor fiind de 877 milioane de euro. Contractele fara licitatie au fost in numar de 263, valoarea totala fiind de 32 de milioane de euro, echivalentul a circa 121.000 de euro/contract, desi legea stipuleaza clar ca maximul sumei care poate fi oferita prin contract direct este de 100.000 de euro.

Din iulie 2013, pragul valoric in limita caruia institutiile publice pot incheia contracte prin achizitie directa, fara licitatie, a fost dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro pentru produse si servicii si ridicat de la 15.000 euro la 100.000 euro pentru lucrari.

Sectorul 1 a incheiat 240 de contracte cu licitatie, valoarea lor depasind 611 milioane de euro, si un numar de 379 de contracte directe, in valoare de 134 de milioane de euro. In medie, fiecare contract FARA licitatie, atribuit direct, valora peste 355.000 de euro, o incalcare flagranta a legii.

Sectorul 5 a realizat un numar de 132 de contracte cu licitatie, in valoare de 220 de milioane de euro, in timp ce primarii au realizat nu mai putin de 1.472 de atribuiri directe, in valoare de 2,3 milioane de euro.

In fine, Sectorul 6 din Bucuresti a avut in ultimii noua ani doar 67 de contracte cu firme private, in valoare totala de 112 milioane de euro. Numarul cumpararilor directe s-a ridicat la 98, in valoare de circa 760.000 de euro.

Cum incalca Primariile legea, sistematic si „pe fata”

Din iulie 2013, pragul valoric in limita caruia institutiile publice pot incheia contracte prin achizitie directa, fara licitatie, a fost dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro pentru produse si servicii si ridicat de la 15.000 euro la 100.000 euro pentru lucrari.

Cu alte cuvinte, nicio atribuire directa, fara licitatie, realizata din partea unei institutii publice catre o firma privata nu trebuie sa depaseasca aceasta suma.

Mai mult, astfel de atribuiri directe pot trece foarte usor nevazute de concurenta interesata si, implicit, scapa mai usor de ochii din ce in ce mai vigilenti ai cetatenilor. Contracte atribuite direct precum cel realizat de Sectorul 4, in urma caruia ar fi trebuit ca o firma cu doar un angajat sa primeasca, cadou, 71.000 de euro pentru cateva zeci de ciresi si un monument dedicat „eroilor Colectiv” in Parcul Copiilor, ar fi trecut foarte usor si s-ar fi concretizat, daca opinia publica nu s-ar fi facut auzita. Mai multe detalii, aici.

Contactati de wall-street.ro, reprezentantii Primariei Sectorului 4 au raspuns: „Conducerea a fost demisa pentru nerespectarea procedurilor de achizitie. Va asigur ca nicio plata nu s-a facut din contul Primariei, iar terenul a fost readus la starea initiala. Mai mult, firmei careia i s-a atribuit contractul de „amenajari peisagistice”, are ca obiect de activitate „fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice”.

Intrebati cum se poate asa ceva, dupa peste o luna „de gandire”, reprezentantii Primariei au raspuns: „Corpul de Control a descoperit si acest neajuns, iar eu (n.r. – Primarul Baluta Daniel) am decis demiterea conducerii Directiei Administrare Parcuri si Zone Agrement Sector 4”.

Este insa doar un exemplu de contract atribuit direct, ilegal. Acesta a fost reziliat abia dupa ce opinia publica s-a inflamat, atat in presa cat si pe retele sociale, si „dedesubturile” contractului au iesit la suprafata. Fortandu-le mana, conducerea a trebuit sa ia masuri, insa Primarul Baluta nu si-a dat demisia, cum ar fi normal ci, din contra, este in cursa pentru Primarie.

Nu putem insa sa nu ne intrebam cate dintre contractele directe cumuland, doar in Bucuresti, 40 de milioane de euro, sunt atribuite astfel – ilegal, partinitor, inutil, ascuns si cu interese ilegale.

WALL-STREET.ro a luat in calcul contractele directe atribuite in perioada 2007-2013 si am sesizat cum valoarea acestora este mult mai mare decat cea maxima admisa de lege. Inainte de iulie 2013, sa ne amintim ca pragul maxim era de doar 15.000 de euro/contract, insa putem observa „cu ochiul liber” cum valoarea medie a lor nu doar ca depaseste aceasta suma ci si cea impusa ulterior, de 100.000 de euro.

Astfel:

Sectorul 1 a oferit 379 de contracte in mod direct, in valoare de 134 de milioane de euro. In medie, fiecare contract FARA licitatie, valoreaza peste 353.000 de euro, o incalcare flagranta a legii care impune o limita de maxim 100.000 de euro/contract.

Citeste si:

    Sectorul 2 a oferit in perioada mentionata 112 contracte directe, in valoare de aproape 230.000 de euro. Valoarea medie a unui contract se ridica la 2.053 de euro, valoare in limita admisa legal.

    Sectorul 3 a oferit un numar record de contracte directe, 1.147, in valoare de 3,8 milioane de euro, echivalentul a 3.312 euro/contract. Nu atat suma este ingrijoratoare, cat numarul extrem de mare de contracte atribuite fara licitatii.

    Sectorul 4 a atribuit 263 de contracte fara licitatie, valoarea totala fiind de 32 de milioane de euro, echivalentul a circa 121.000 de euro/contract, desi legea stipuleaza clar ca maximul sumei care poate fi oferita prin contract direct este de 100.000 de euro. In ultimii opt ani, primarul Sectorului a fost Dan Popescu Piedone.

    Sectorul 5 a inregistrat 1.472 de atribuiri directe, in valoare de 2,3 milioane de euro, echivalentul a putin peste 1.500 de euro/contract.

    Citeste si:

      Sectorul 6, campion al absenteismului, nu a mai incheiat un contract, direct sau indirect din 2014. In perioada 2007-2014, numarul de contracte direct atribuite s-a ridicat la 98, in valoare de 760.000 de euro. Astfel, valoarea medie a contractului s-a ridicat la circa 7.700 de euro. Din data de 10 iunie 2012, primarul actual al Sectorului 6, Rares Manescu, a incheiat, conform e-licitatie.ro, doar 10 contracte directe si pe baza de licitatii.

      Astfel, conform calculelor de mai sus, doua dintre cele sase sectoare ale Bucurestiului au incalcat in mod clar legea, cel mai probabil de mai multe ori, daca ne uitam exclusiv pe contractele cu atribuire directa. In sectorul 4, in ultimii opt ani, pana in 2015 cand, fortat „de strada” si-a dat demisia precizand ca se va retrage din viata politica, primar a fost Dan Popescu Piedone. Acesta a incercat o revenire, insa instanta i-a interzis definitiv sa candideze si anul acesta.

      In sectorul 1, Andrei Chiliman a fost primar pana la jumatatea anului trecut cand a inceput cercetarea penala impotriva lui. Acesta a fost primar si in mandatul precedent.

      Cum ti se pare managementul Bucurestiului din ultimii ani? Ce explicatii gasiti pentru cei peste 5,5 MILIARDE de euro distribuiti catre firme private? Te incurajam sa comentezi.

      Sursa foto: Minerva Studio - Shutterstock

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Alex Goaga
      Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Economie »


      Setari Cookie-uri