Influenta politicului si numirile pe criterii politice in institutiile cheie ale statului trebuie mentinute la un nivel minim in Romania, considera Florin Dolea, CEO al companiei de administrare a investitiilor Pioneer Asset Management.

Desi este dificil de conceput pe termen lung, mentinerea unor guverne cu ministrii tehnocrati ar putea sa reprezinte solutia pentru rezolvarea acestei probleme.

“Marea problema a Romaniei este politizarea excesiva in toate domeniile. Nivelul de profesionalism in multe domenii din Romania este inca redus pentru ca fiecare partid isi doreste sa aiba cate o pozitie peste tot. Un guvern tehnocrat, impartial, care sa mai tina doua mandate ar fi o solutie”, mentioneaza Florin Dolea.

Dacian Ciolos a preluat functia de premier al Romaniei in noiembrie 2015, dupa demisia lui Victor Ponta ca urmare a protestelor din acea luna. Ciolos conduce un cabinet de tehnocrati al carui mandat expira insa la finalul acestui an, cand vor avea loc noi alegeri parlamentare.

Cand un copil vede la TV in fiecare zi moguli fara studii, dar foarte bogati, este si greu sa ii spui sa puna mana pe carte sa invete. Cand incepi sa vezi ca in sfarsit astfel de moguli ajung sa aiba si probleme cu legea, situatia se schimba. Imbunatatirile din justitie au fost binevenite si trimit un semnal pozitiv tinerelor generatii, avand astfel efecte pe termen lung.

Managerul Pioneer AM crede ca Guvernul ar trebui totusi sa aiba o atitudine mai proactiva in domeniul economic. “In ultimii ani s-a vorbit despre un fond suveran al Romaniei dar ideea nu a fost niciodata aplicata. Avem nevoie de un astfel de fond care sa devina un catalist pentru dezvoltarea anumitor domenii, asa cum se intampla in Uniunea Europeana cu programul Jeremie”, mentioneaza Florin Dolea.

Jeremie este o initiativa lansata de Comisia Europeana in parteneriat cu Fondul European de Investitii si ale institutii financiare private (banci si administratori de fonduri) ce permite statelor membre UE sa dedice resurse nationale si din fonduri structurale pentru a facilita accesul IMM-urilor la finantare.

Discutiile despre infiintarea unui fond suveran al Romaniei au aparut constant in ultimii ani, acestea nefiind insa puse niciodata in practica. Cel mai recent, Mircea Geoana vorbea despre infiintarea in 2015 a unui Fond de private equity de 4 mld. euro care sa investeasca in proiectele nationale de infrastructura, energie sau dezvoltare IT.

Nu in ultimul rand, CEO-ul Pioneer Investments considera ca progresele inregistrate in sistemul de justitie romanesc trebuie continuate, in conditiile in care, pe langa beneficiile evidente, si noua generatie este direct influentata pozitiv de acestea.

Wall-Street.ro a lansat proiectul anului: #RomaniaProfesionista. Avand in minte tragedia de la Colectiv, din toamna anului trecut, si schimbarile produse atunci in fiecare dintre noi si in societate, in ansamblu, ne dorim sa fim parte din schimbare. Mai mult, ne dorim sa contribuim, sa conturam acea Romanie profesionista in care sa ne regasim, sa propunem solutii concrete pentru reforma reala de care avem nevoie. Astfel, vom lansa permanent solutii, propuneri si idei ale oamenilor de afaceri, managerilor, antreprenorilor - specialistii care sustin economia reala.

Sursa foto: Pioneer Investments

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri