Economia Romaniei ar putea creste de paatru ori in urmatorii 20 de ani, ajungand astfel in randul celor mai mari zece economii din UE, potrivit Consiliului Investitorilor Straini (FIC). Pentru a reusi acest lucru, Romania are nevoie de un plan pe termen lung, in care eforturile sa fie concentrate pe infrastructura moderna, demografie si eficienta, conform acestora.

"Dupa aderarea la UE, Romaniei ii lipseste o ambitie precisa. Ritmul de crestere de acum, desi incurajator, nu este sustenabil pe termen lung, in absenta unei abordari strategice. Membrii FIC considera ca este momentul oportun ca cetatenii, societatea civila, mediul de afaceri, mediul academic si politicienii sa se angreneze intr-un dialog constructiv din care sa rezulte un plan pe termen lung pentru Romania, care sa fie acceptat la nivelul societatii si care sa fie sprijinit de toti factorii de decizie", potrivit unui comunicat al Consiliului Investitorilor Straini.

locul 10 in topul economiilor UE este ambitios, dar posibil

Economia Romaniei ar putea ajunge la o valoare de 655 miliarde euro in 2036, echivalentul unei cresteri de patru ori, ca marime fata de prezent.

"Comunitatea FIC este constienta ca sunt foarte multe lucruri de facut, fiecare important, insa considera ca sunt trei directii cheie in care eforturile trebuie concentrate, pentru a asigura baza unei cresteri sustenabile: infrastructura moderna, demografie si capital uman, eficienta publica si privata. Acesta este si modelul economic standard conform caruia cresterea economica este generata de cei trei factori, capitalul fizic, uman si avansul productivitatii", afirma investitorii straini.

Pentru atingerea acestui obiectiv, Romania are nevoie de o rata de crestere a economiei de 4% pe an timp de 20 de ani. Cresterea economica poate accelera de la 3,3% - cat este estimat potentialul in prezent - pana catre un maxim de 4,5% spre finalul perioadei.

Un plan pe termen lung pentru Romania este atributul Guvernului, cu sprijinul Presedintiei, Parlamentului, Bancii Nationale, partidelor politice si printr-o ampla consultare cu mediul academic, cu societatea civila si cu mediul de afaceri.

Investitorii straini vor definirea unei "ambitii nationale"

"Ceea ce ne propunem este sa cream o platforma de dialog in care sa stimulam si sa contribuim la aceasta dezbatere privind definirea unei ambitii nationale, promovarea ei si sa gasim idei sau potentiale solutii cu privire la un model de guvernanta, folosind principiile pe care le aplicam in afaceri. Acesta este si motivul pentru care FIC a pornit campania VA URMA in mediul online inca din luna iunie, iar acum o lanseaza public", potrivit Consiliului Investitorilor Straini.

Campania VA URMA isi propune sa comunice cu publicul si actorii relevanti pentru constientizarea potentialului Romaniei, pentru a explica beneficiile cresterii sustenabile, dar si pentru a stimula dialogul pentru guvernanta necesara unui astfel de proiect.

"Fara indoiala, obiectivul propus este unul indraznet, dar comunitatea FIC considera ca Romania poate indrazni mai mult daca isi mobilizeaza toate resursele, daca poate construi consensul si angajamentul necesar in jurul acestei ambitii. Aflata la un nou moment de oportunitate, Romania poate decide sa construiasca un viitor sustenabil pentru urmatorii 20 de ani", se arata in comunicat.

Consiliul Investitorilor Straini numara in prezent 125 de companii membre, ale caror investitii cumulate reprezinta in jur de 35 miliarde euro, adica aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate in Romania din 1990 pana in prezent. Obiectivul principal al Consiliului Investitorilor Straini a fost si ramane promovarea crestererii economice sustenabile, care sa aiba la baza un climat din ce in ce mai bun pentru investitii in Romania.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri