Absorbtia fondurilor structurale pe care le va primi Romania in intervalul 2007-2013 reprezinta prioritatea zero pentru Guvern in perioada urmatoare, a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu.
Tariceanu a apreciat ca autoritatile atat la nivel central, cat si la nivel local sunt pregatite in proportie de 90% pentru a face fata procesului de absorbtie a fondurilor structurale, dar a precizat ca succesul depinde " doar intr-o mica masura de Guvern".

"Pilonul principal il reprezinta autoritatile locale si o importanta deosebita o are si societatea civila", a spus Tariceanu, adaugand ca Romania va fi pregatita 100% atunci cand Bruxelles va da unda verde tarii noastre pentru implementarea programelor, informeaza NewsIn.

Premierul a reamintit totodata ca cele peste 30 miliarde de euro, reprezentand sumele ce vor fi alocate Romaniei de Uniunea Europeana in intervalul 2007-2013, vor fi alocate numai pe baza de proiecte. "Acesti bani nu vor fi dati oricum, ci pe baza de proiecte. Nu va ploua cu euro cum am vazut ca a zis un domn care se ocupa de fotbal si crede ca se ocupa si de politica", a zis Tariceanu referindu-se la discursul lui Gigi Becali din cadrul unei dezbateri organizate la sfarsitul saptamanii de Partidul Noua Generatie si revista "Lumea", cu tema "A fi roman in Uniunea Europeana".

Premierul l-a sfatuit pe ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, sa initieze colaborari cu alte state, membre ale Uniunii Europene, care pot impartasi Romaniei experienta absorbtiei fondurilor structurale. "Nu trebuie sa stam sa reinventam roata sau praful de pusca", a mai spus Tariceanu.

In perioada 2007-2009, de tranzitie, Romania va continua sa primeasca fonduri de preaderare, dar va incepe sa beneficieze si de fondurile de postaderare. Cele doua categorii de fonduri comunitare vor insuma, in 2007, 1,9 miliarde euro, din care peste 1,3 miliarde euro vor insemna finantarea postaderare. in total, pana in 2013, prin programele finantate din fondurile de postaderare, in Romania vor ajunge 19,66 miliarde euro. Negocierile pentru toate categoriile de fonduri, dar si pentru contributia la bugetul comunitar nu au fost, inca, finalizate, iar bugetul de stat al Romaniei pentru 2007 a luat in calcul estimarile in functie de versiunile Comisiei Europene de la data semnarii Tratatului de aderare, in 2004.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri