Inflatia a ajuns la un nou minim istoric dupa ce in luna octombrie a anului curent a fost consemnata valoarea de 4,8%, in urma unor scaderi importante de preturi la legume.

Preturile de consum au crescut, in luna noimbrie, cu 1,09%, fata de luna precedenta, marfurile alimentare contribuind cu 0,50 puncte procentuale, marfurile nealimentare cu 0,54, iar serviciile cu 0,05%.

in cadrul grupei de produse alimentare, ouale au avut cea mai importanta crestere, la fel ca si legumele si conservele de legume (2,8%), fructele proaspete (2%), painea si produsele de franzelarie (1,7%), laptele si produsele lactate (0,9%). Aceste majorari au fost compensate partial de scaderea pretului la zahar (2,1%), citrice si alte fructe meridionale (1,3%).

Citeste si:

Pretul in urcare la energie electrica si gaze au stat la baza scumpirii marfurilor nealimentare cu 1,2%, in pofida scaderilor inregistrate la combustibili (1,3%).

Costul serviciilor, mai mare cu 0,3%, a fost determinat de cresterea tarifelor la transport CFR (7,8%), apa, canal, salubritate (2,6%)si igiena si cosmetica (0,5%). Aceste scumpiri au fost contrabalansate de scaderea tarifelor la telefon (1,4%) si la plata cazarii in unitati hoteliere.

Pentru acest an, Banca Nationala a Romanei are o tinta de inflatie de 5%, plus/minus un punct procentual, iar pentru anul urmator tinta este de 4%, cu un interval de variatie similar.