Presedintele Traian Basescu i-a transmis lui Varujan Vosganian, cu ocazia investirii sale, ca trebuie sa ceara firmelor autohtone sa-si desecretizeze contractele de vanzare a energiei si sa-l lase colegii din Guvern sa-si faca treaba, anuntandu-l ca nu l-a sustinut la nominalizarea in fruntea MEC
Seful statului i-a marturisit noului ministru ca nu se numara printre sustinatorii sai pentru acest post si ca insusi premierul Tariceanu poate sa confirme acest lucru. "Asta nu inseamna ca nu va urez succes", a mai adaugat presedintele, potrivit NewsIn. El i-a mai transmis lui Vosganian ca are o misiune dificila pentru ca se afla in fata unei contradictii: responsabilitatea de a raspunde de politica energetica si masura mutarii unitatilor din portofoliul ministerului in portofoliul AVAS. "Sper ca veti avea forta sa va convingeti colegii sa va lase sa va exercitati mandatul", a conchis presedintele.

Presedintele a spus ca spera ca situatia ordonantei recent aprobate de Guvern prin care portofoliul OPSPI intra in administrarea AVAS sa fie reglementata. Ordonanta, in formula aprobata de guvern, trece toate companiile care mai sunt de privatizat, mai putin cele din domeniul energetic, in portofoliul AVAS, ultimele citate ramanand la MEC. Basescu a spus ca privatizarile trebuie facute de AVAS, dar administrarea societatilor trebuie sa ramana la MEC, "pentru ca AVAS nu este specialist in asa ceva".

O pozitie similara a avut si PD in timpul negocierilor dintre PD si PNL de saptamana trecuta. "Aveti o mare problema dincolo de eficientizarea sistemului energetic, aveti problema transparentei contractelor de energie. Nu am o retinere in a spune ca mutarea intempestiva a societatilor catre AVAS nu este lipsita de ideea de a se mentine o oarecare lipsa de transparenta", a spus seful statului.

Presedintele Traian Basescu (foto NewsIn) i-a trasat directiva lui Vosganian sa lupte impotriva opozitiei firmelor romanesti care intermediaza vanzarea energiei si i-a sugerat ca in demersurile sale ar putea intampina opozitie si din Guvernului din care face parte.

"Firmele straine au fost de acord sa-si publice contractele, in timp ce firmele romanesti, nu", a declarat presedintele. El a indicat faptul ca, in calitate de presedinte, nu a putut sa vada astfel de contracte, referindu-se la "contractele interne, ale baietilor destepti" . "Poate veti reusi dumneavoastra. Poate! Daca nu, va trebui sa se ocupe organele statului de acest lucru", a mai spus seful statului.

Apoi, Basescu i-a atras atentia lui Vosganian asupra unui lucru - "Va atrag atentia in mod direct ca aveti patru companii la Turceni care, probabil, au contractat energie electrica de un mix energetic - Termocentrala plus Hidro - asta poate fi una din marile taine, dar mai sunt si altele". "Cred ca trebuie sa incepeti prin a cere sa se puna cartile pe masa, cum a fost posibil ca firmele straine au fost capabile sa faca publice contractele in timp ce firmele nationale nu", a mai punctat presedintele.

Presedintele Basescu a mai anuntat, la investirea in functie a noului ministru al Economiei, ca a semnat decretele de revocare ale lui Codrut seres din functia de ministru al Economiei si a lui Bogdan Pascu, din cea de vicepremier. El a mai aratat ca anuntul ar putea fi important pentru Codrut seres. in conditiile in care acesta a fost revocat, seres nu mai face obiectul Comisiei prezidentiale speciale de la Palatul Cotroceni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri