Deficitul comercial al Romaniei a fost de 12,8 miliarde de euro (preturi FOB/CIF), in primele 11 luni ale anului trecut, in crestere cu 42% fata de perioada similara din 2005, in conditiile unei cresteri record a exporturilor in noiembrie 2006, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Exporturile au crescut, in luna noiembrie, cu 20,9% (2,4 miliarde de euro in preturi FOB), comparativ cu aceasi luna din 2005, reprezentand cea mai mare valoare lunara a exporturilor inregistrata dupa 1990. Importurile si-au redus, in luna noiembrie, ritmul de crestere la 23,1% (patru miliarde de euro in preturi CIF), fata de o medie de 26% in primele zece luni din 2006. In primele zece luni ale anului trecut ritmul mediu de crestere a deficitului comercial a fost de 45%, comparativ cu perioada similara din 2005.

Deficitul comercial, in primele 11 luni din anul trecut, a fost determinat de importuri CIF de 36,6 miliarde de euro, in crestere cu 24,5% fata de perioada corespondenta din 2005, si exporturi FOB de 23,8 miliarde de euro, mai mari cu 16,7% comparativ cu intervalul ianuarie-noiembrie din urma cu doi ani.

Masinile si dispozitivele mecanice, masini, aparate si echipamente electrice, aparate de inregistrat sau de reprodus sunetul si imaginile detin 20% din totalul exporturilor pe primele 11 luni ale anului trecut, urmate de textile (16,2%), produse metalurgice (14,9%), produse minerale (10,5%), mijloace si materiale de transport (9,7%).

In structura importurilor domina masinile si dispozitivele mecanice, masini, aparate si echipamente electrice, aparate de inregistrat sau de reprodus sunetul si imaginile (24,1%), urmate de produsele minerale (15,1%), mijloace si materiale de transport (9,9%) si textile (8,5%).

"Analizand structura importurilor pe sectiuni se constata ca o pondere importanta detin in continuare bunurile de capital si materiile prime si materialele necesare aprovizionarii industriei", se arata in comunicatul de la Statistica.

Exporturile catre Uniunea Europeana (UE) detin 68,1% din totalul exporturilor, iar importurile din UE au o pondere de 62,5% in totalul importurilor. Principali parteneri comerciali ai Romaniei la export sunt Italia, Germania, Turcia, Franta, si Ungaria, iar la import Germania, Italia, Federatia Rusa, Franta si Turcia. Reducerea importurilor de produse textile pentru lohn au condus, dupa o perioada lunga de timp, la pierderea primului loc de catre Italia, in favoarea Germaniei.

In functie de regimurile vamale atribuite conform legislatiei domeniul vamal, 54,6% din totalul exporturilor reprezinta exporturi definitive, 45,1% reprezinta exporturi de bunuri rezultate din lohn, iar 0,3% sunt bunuri pentru perfcetionare pasiva in afara tarii. Folosind acelasi criteriu pentru importuri, rezulta ca 77,9% sunt importuri definitive, 20,4% sunt importuri temporare de bunuri pentru lohn, iar 1,7% reprezinta importuri de bunuri rezultate din perfectionarea pasiva in afara taraii a unor bunuri exportate temporar in acest scop si importuri de bunuri in regim de leasing financiar.

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a estimat pentru anul trecut un nivel al deficitului comercial FOB - CIF de 13,2 miliarde de euro. Acest dezechilibru se va adanci anul acesta pana la 15,5 miliarde de euro, conform CNP.

Pretul FOB (Free On Board) reprezinta pretul la frontiera tarii exportatoare si include valoarea marfii, cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare si toate taxele pe care marfa trebuie sa le suporte pentru a fi incarcata la bord.Pretul CIF (Cost, Insurance and Freight) este pretul la frontiera tarii importatoare si cuprinde atat elementele pretului FOB, cat si costul asigurarii si transportului international.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri