Reprezentatii societatilor europene si cei ai societatilor cooperative europene cu sediul social in Romania trebuie sa-si informeze si sa-si consulte angajatii romani si sunt obligati sa infiinteze un grup special de negociere care sa reprezinte angajatii.
Guvernul a aprobat doua hotarari privind informarea, consultarea si alte mecanisme de implicare a salariatilor in activitatea societatilor cooperative europene si ale societatilor europene. Hotararile definesc notiunile din domeniu, partile implicate in procesul de informare si consultare, la nivelul societatii europene, respectiv a societatii cooperative europene, precum si continutul si procedurile aferente.

Actele normative reglementeaza procedura privind infiintarea grupului special de negociere care sa reprezinte angajatii din societatile participante sau din filialele, sucursalele sau alte sedii secundare aferente, potrivit NewsIn. Prevederile actelor normative se aplica angajatilor societatilor europene, respectiv societatilor cooperative europene cu sediul social in Romania, precum si angajatilor cu contract de munca in baza legii romane, ai societatilor participante, filialelor, sucursalelor sau altor sedii secundare ale unor astfel de societati cu sediul in alt stat membru al Uniunii Europene sau intr-un stat apartinand Spatiului Economic European.

In societatile europene, in absenta unui acord in urma negocierilor intre reprezentantii lucratorilor si organele competente ale societatilor participante, este necesar sa se prevada anumite cerinte standard care sa se aplice din momentul constituirii societatii. Cerintele standard trebuie sa asigure informarea si de consultarea lucratorilor la nivel transnational, precum si participarea acestora in organele relevante ale societatii, daca o astfel de participare a existat inainte de infiintarea ei la nivelul societatilor participante.

In societatile cooperative europene se va infiinta un grup special de negociere care sa ii reprezinte pe salariatii din entitatile juridice participante sau ale filialelor, sucursalelor sau altor sedii secundare ale acestora. Membrii grupului special de negociere sunt alesi sau numiti proportional cu numarul total al salariatilor prin alocarea a cate unui loc pentru fiecare grup de lucratori salariati in statul respectiv care echivaleaza cu 10% din numarul de lucratori salariati in toate statele membre luate impreuna sau o fractiune din respectivul grup.

Cooperativa reprezinta o forma de intreprindere, prin intermediul careia IMM-urile beneficiaza de acces pe piete, putere comerciala si de cumparare, formare si capacitate de cercetare, precum si de dezvoltarea gestiunii. Cooperativele ofera intreprinderilor o forma potrivita pentru a se angaja in activitati comune pe piata europeana. Prin societatile de tip cooperative europene, organizatiile nationale isi impart riscurile, pastrandu-si in acelasi timp independenta. Cele mai multe dintre cooperative sunt intreprinderi ai caror membri pot influenta deciziile in materie de gestiune.

Cooperativele nu au acces sau au un acces restrans la pietele de capital, ele autofinantandu-se prin resurse proprii sau prin credite.Cooperativele sunt reprezentate la nivel european de federatii nationale sau sectoriale si de organismele de conducere si vin in sprijinul antreprenorilor care vor sa isi infiinteze intreprinderi, dar care nu dispun de resurse financiare suficiente sau de experienta.

Societatile cooperative europene (SCE) actioneaza la nivel comunitar si pot fi constituite prin fuziune sau prin alte metode si pot fi infiintate exclusiv de persoane fizice sau de o singura entitate juridica si persoane fizice, care angajeaza impreuna cel putin 50 de persoane in minimum doua state europene. Daca o SCE este instituita doar de o singura entitate juridica si persoane fizice, care angajeaza impreuna mai putin de 50 de angajati in mai multe state membre sau acelasi stat, implicarea angajatilor este reglementata de legislatia europeana a statului in care isi are sediul social cooperativa respectiva.

Hotararile adoptate de guvern, transpun Directivele europene 72/2203 si 86/2001, privind statutul de functionare a societatilor europene si ai societatilor cooperative europene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri