Piata de electricitate din Romania este netransparenta si nefunctionala si se confrunta cu o criza a energiei ieftine din cauza contractelor pe termen lung incheiate intre producatori si intermediari, a declarat directorul general al E.ON Moldova, Guenther Schubert.
Reprezentantul distribuitorului de energie electrica, prezent, miercuri, la audierile Comisiei pentru Industrii si Servicii din Camera Deputatilor, a spus ca societatea sa nu reuseste sa gaseasca pe piata interna electricitate la preturi competitive si ca va incerca sa si importe.

"Acum este mai multa energie pe piata decat in decembrie anul trecut insa noi incercam sa gasim energie in alte tari", a afirmat Schubert, citat de NewsIn. In opinia acestuia, sunt multe probleme pe piata de energie in continuare, dar compania sa spera ca, de la 1 aprilie, cand expira contractele incheiate direct intre Electrica si producatori, sa nu se confrunte cu un deficit de energie.

Reprezentantul E.ON Moldova a adaugat ca, in opinia sa, guvernul ar trebui sa faca toate eforturile pentru a rezilia contractele pe termen lung incheiate intre producatori si intermediarii din energie, "si asta in cel mai scurt timp posibil"."Trebuie create conditiile pentu o piata de energie in care toata lumea sa porneasca de pe pozitii egale", a punctat Schubert.

El a mai aratat ca, in prezent, pe piata este disponibila energie scumpa prin sursa termo. "Exista un volum mai mare de energie pe piata, dar nu stim cata electricitate le vom putea livra clientilor nostri pana la sfarsitul anului. Este o criza a energiei ieftine", a mai spus oficialul E.ON Moldova.

Potrivit acestuia, desi Hidroelectrica acopera 30-35% din productia de electricitate a Romaniei, compania, care este cel mai ieftin producator de energie din tara, nu iese pe piata sa vanda. "La inceputul lui 2006, E.ON, CEZ si ENEL au scris Ministerului Economiei si Comertului (MEC) sa rezolve problema contractelor pe termen lung dintre producatori si intermediari, contracte incheiate netransparent, pentru care nu s-au facut licitatii", a adaugat Schubert.

Potrivit acestuia, lipsa de energie ieftina de pe piata este cauzata de contractele incheiate direct intre producatori si intermediari pe perioade foarte lungi, care uneori depasesc orizontul anului 2010. El a mai aratat ca a primit raspuns de la MEC sase luni mai tarziu, cand fostul ministru al economiei Codrut seres a cerut producatorilor sa vanda prin bursa toata energia disponibila. "Noi vrem ca toata electricitatea produsa sa fie pusa pe piata, inclusiv cea din contractele cu intemediarii, prin anularea lor", a mai aratat Schubert.

El a mai spus ca unii dintre clientii sai, agenti economici mai mici si cei aflati la inceputul unei afaceri, ar putea intra din nou pe piata clientilor captivi pentru ca acolo ar avea un pret sigur si livrari certe. "intr-o piata normala numarul clientilor captivi ar trebui sa se reduca si nu sa creasca. Daca piata ramane la fel de netrasparenta, mai multe companii mici vor trece la captivi", a mai subliniat oficialul E.ON Moldova.

Potrivit reprezentantilor companiei de electricitate, E.ON Moldova deruleaza in perioada decembrie 2006-iunie 2007 un contract de procesare cu termocentrala de la Deva."Am adus 160 de mii de tone de huila in Romania si am incheiat contract de procesare cu termocentrala de la Deva pentru a avea electricitate ca sa o furnizam captivilor. Aceasta energie este vanduta prin Electrica Oltenia si Electrica Moldova la un pret de circa 212 lei MWh stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Eenergiei (ANRE)", a spus, la randul sau, reprezentantul E.ON la Bucuresti, George Cristodorescu.

Acesta a mai aratat ca E.ON este dispusa sa continue acest proiect si dupa luna iunie daca ANRE sau una din termocentrale ii va solicita. Potrivit responsabililor E.ON, compania are mai putin de o mie de consumatori eligibili si un singur client mare - CFR - care inregistreaza restante la plata in valoare de aproximativ 13 milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri