Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, a declarat ca la rectificarea bugetara va cere 1,5 miliarde de lei, iar 550 milioane lei urmand sa acopere sumele transferate de la alte capitole bugetare pentru combaterea efectelor secetei.
"Nu am primit nici un leu de nicaieri (in sedinta de Guvern de miercuri n.r.). Am mutat din cate buzunare are Ministerul Agriculturii dintr-o parte in alta. La rectificarea care urmeaza va trebui, pana in momentul de fata, ca Ministerul Finantelor sa imi dea cel putin 550 milioane lei pentru sprijinul pentru irigatii si pentru spatiile destinate centrelor locale", a declarat Remes, citat de NewsIn.

Ministrul a afirmat insa ca nu se va multumi cu aceasta suma si ca va cere, la rectificarea bugetara, de aproximativ trei ori mai mult. "Nu ma voi multumi cu atat pentru ca ministrul Varujan are obligatii fata de mine din perioada in care eram eu acolo si ma indruma dansul cat sa ii dau. Acum este el acolo si eu o sa ii cer undeva la 1,5 miliarde lei la rectificarea bugetara".

Guvernul a adoptat, miercuri, doua ordonante de urgenta si o hotarare pentru legiferarea masurilor decise, marti, in cadrul Comitetului pentru Situatii de Urgenta, pentru combaterea efectelor secetei. Astfel, subventia pentru irigatii va creste de la 3,9 milioane de lei vechi pe hectar la sapte milioane de lei (vechi) pe hectar, ajungand astfel la aproximativ 70% din costul total al irigatiilor. Agricultorii vor beneficia de un termen de gratie de 60 de zile pentru decontarea facturilor, in loc de 30 de zile, cat este in prezent, pentru a nu risca sa primeasca penalizari.

Energia electrica pentru irigatii va fi furnizata de Hidroelectrica si Nuclearelectrica, care produc energie la cele mai scazute preturi. O alta masura consta in modificarea termenului de incheiere a contractelor multianuale de irigatii, de la 31 ianuarie, la 30 iunie 2007.

Pentru a extinde suprafata care poate fi irigata vor fi oferiti 320 de lei pe hectar - de la 91 de lei pe hectar - pentru mentinerea, intretinerea, reparatia si paza sistemelor de irigatii, suma totala alocata in acest scop fiind de 72 de milioane de lei noi.

Ministrul agriculturii a declarat marti ca efortul bugetar pentru finantarea masurilor anuntate este estimat la 293 de milioane de lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri