Finantele vor opera, in iunie, o rectificare bugetara prin care vor include influenta aplicarii Fondului Proprietatea de 0,4% din PIB fara insa a modifica deficitul de 2,8% stabilit pentru acest an, ceea ce va insemna o reducere a cheltuielilor bugetare. "Trebuie sa facem aceasta rectificare in luna iunie pentru a evita declansarea procedurii de deficit excesiv", a declarat citat de NewsIn, ministrul finantelor, Varujan Vosganian.

Potrivit prognozei economice de primavara a Comisiei Europene, Romania va avea un deficit bugetar de 3,2% din PIB, in acest an, si nu de 2,8% asa cum au programat autoritatile de la Bucuresti atunci cand au elaborat bugetul.

Deficitul este calculat de Comisia Europeana, prin biroul statistic Eurostat, conform Sistemului European de Contabilitate (European System of Integrated Economic Accounts) ESA 95. Metodologia de calcul ESA 95 a fost creata astfel incat datele referitoare la statele membre sa fie complete si comparabile. "Datele trimise de Romania la Comisia Europeana nu au la baza metodologia ESA 95. De aceea, influenta Fondului Proprietatea de 0,4% din PIB determina un deficit de 3,2% din PIB pentru acest an", a afirmat Vosganian.

Procedura de deficit excesiv a Comisiei Europene, care ar putea fi declansata si impotriva Romaniei, presupune o monitorizare atenta a incasarilor si a platilor bugetare timp de cel putin doi ani, precum si sanctiuni financiare. Aceasta procedura este declansata prin decizie a Consiliului European, pe baza propunerii Comisiei Europene, in cazul in care un stat membru al Uniunii Europene obtine un deficit bugetar mai mare de 3% din PIB, limita admisa prin criteriile economice din Tratatul de la Maastricht. De asemenea, Consiliul realizeaza calendarul de monitorizare in cadrul procedurii, precum si termenele pentru evaluare.

Decizia se ia in cel mult trei luni de la momentul in care guvernele raporteaza rezultatele exercitiilor bugetare, respectiv dupa 1 martie si 1 septembrie in fiecare an. Consiliul admite si situatii in care depasirea plafonului maxim de deficit este considerata temporara si exceptionala, atunci cand deficitul excesiv este rezultatul unor evenimente neprevazute, cum ar fi dezastrele naturale, sau al unei recesiuni economice cu 2% din PIB sub tinta prognozata de statul membru.

Dupa decizie, Consiliul face unele recomandari de diminuare a deficitului si stabileste un termen de patru luni, in care trebuie facute actiuni de corectare a deficitului. Daca statul membru nu reuseste sa duca la indeplinire decizia Consiliului, acesta, in mod normal, trece, dupa zece luni, la aplicarea de sanctiuni financiare.

In prima faza, sanctiunile sunt sub forma unui depozit fara dobanda in contul Comisiei Europene. Suma are doua componente. Una dintre componente este echivalentul a 0,2% din PIB, iar cealalta este variabila si este legata de marimea deficitului. Ulterior, anual, Consiliul poate lua noi decizii de intensificare a sanctiunilor. Astfel, acesta poate cere formarea unui depozit suplimentar, dar fara ca suma toala anuala sa depaseasca 0,5% din PIB.Depozitul se transforma in amenda in cazul in care deficitul nu este corectat in cel mult doi ani.

Consiliul mai poate cere masuri suplimentare cum ar fi: publicarea unor informatii suplimentare din partea statului membru in cauza inainte ca acesta sa faca emisiuni de obligatiuni, o recomandare pentru Banca Europeana de Investitii de a-si reconsidera politica de creditare a statului respectiv.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri