Fondul Monetar International (FMI) cere Romaniei sa creasca salariile doar o data pe an si sa se asigure ca aceste majorari salariale sunt moderate, transparente si incorporate in buget, ca sa protejeze sectorul privat de efecte negative
Boardul directorilor executivi ai FMI a analizat politica salariala a guvernului roman pentru anul acesta, in cadrul reuniunii dedicate consultarii anuale cu Romania, din 23 mai. "Politica salariala a Romaniei pentru 2007 include o majorare accentuata a salariului minim si trei runde de cresteri ale salariilor guvernamentale, care sunt incompatibile cu obiectivul pentru inflatie si care s-ar putea rasfrange negativ asupra sectorului privat", se spune intr-un comunicat al Fondului citat de NewsIn.

FMI cere, prin urmare, autoritatilor de la Bucuresti sa majoreze salariile doar o data pe an. FMI avertizeaza Romania asupra riscului largirii dezechilibrului de cont curent extern si asupra posibilitatii unei noi accentuari a presiunilor inflationiste, ca urmare a cererii interne solide, alimentata de expansiunea rapida a creditelor, de politica fiscala prociclica si de majorarea salariala.

Politica salariala ambitioasa este incompatibila cu obiectivul de inflatie spune reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Juan Jose Fernandez-Ansola. Reprezentantul Fondului a avertizat asupra largirii deficitului de cont curent si asupra posibilitatii de accentuare a presiunilor inflationiste din cauza cererii puternice generate de cresterea salariillor. Fernandez Ansola a mai observat ca atunci cand cresterea economica depaseste potentialul este nevoie de politici fiscale impotriva "supraincalzirii".

Fondul a cerut o politica fiscala mai restrictiva in care tintele fiscale pe termen mediu sa fie mai prudente , dar pe de alta parte a salutat intarirea gestionarii sistemului fiscal, a remarcat Fernandez Ansola. Reprezentantul FMI a mai cerut restrangerea cheltuielilor bugetare si a recomandat ca eficienta fiscala sa fie credibila pe termen mediu.

FMI incurajeaza accelerarea privatizarii in sectorul energetic si a mai anuntat ca pretul gazelor natutrale trebuie sa fie corelat cu costurile de oportunitate. Oficialul FMI a mai salutat introducerea celui de-al doilea pilon de pensii si a cerut reducerea coruptiei.

Cresterea economica se accelereaza

Romania ar putea inregistra in 2007 o crestere economica de aproape 7% din produsul intern brut (PIB) la sfarsitul anului, daca lucrurile continua ca si pana acum, "Povestea Romaniei este una de succes, iar FMI recomanda cum ar fi mai bine sa se procedeze pentru ca aceasta poveste sa continue", a comentat pozitiv reprezentantul FMI la Bucuresti.

Fernandez-Ansola a declarat luni seara la The Money Channel, ca Fondul Monetar International estimeaza o crestere economica a Romaniei intre 6,5 si 7% in 2007, iar potrivit estimarilor mai vechi ale FMI, cresterea economica a Romaniei ar fi urmat sa se situeze intre 6% si 6,5% din produsul intern brut.

FMI incurajeaza accelerarea privatizarii in sectorul energetic, a spus reprezentantul FMI, care a adaugat ca pretul gazelor naturale ar trebui sa fie corelat cu costurile de oportunitate. Fernandez-Ansola mai spus ca introducerea celui de-al doilea pilon de pensii era necesara si a cerut reducerea coruptiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri