Producatorii spun ca situatia culturilor agricole este critica, deoarece seceta a distrus in mare parte culturile de grau si de orz, iar Ministerul Agriculturii refuza sa ofere date centralizate privind situatia din teritoriu, argumentand ca nu mai este abilitat sa comunice informatii despre seceta
"Cea mai grea situatie se inregistreaza la grau si la orz. Este trist ca Ministerul Agriculturii nu are inca date centralizate din teritoriu privind starea culturilor afectate de seceta, pentru a putea acorda despagubiri", a declarat pentru NewsIn, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), Adrian Radulescu. Acesta a precizat ca o treime din suprafata cultivata cu grau a fost distrusa de seceta, situatia fiind la fel de grava si in cazul orzului, unde din circa 140.000 de hectare cultivate cu grau au fost distruse peste 80.000 de hectare.

La solicitarea privind situatia culturilor agricole afectate de seceta, raspunsul oficial al Ministerulului Agriculturii a fost: "Autoritatile si institutiile publice au obligatia sa raspunda in scris la solicitarea informatiilor de interes public in termen de 10 zile sau, dupa caz, in cel mult 30 de zile de la inregistrarea solicitarii, in functie de dificultatea, complexitatea, volumul lucrarilor documentare si de urgenta solicitarii. In cazul in care durata necesara pentru identificarea si difuzarea informatiei solicitate depaseste 10 zile, raspunsul va fi comunicat solicitantului in maximum 30 de zile, cu conditia instiintarii acestuia in scris despre acest fapt in termen de 10 zile".

Raspunsul neoficial de la aceeasi institutie a fost insa altul si anume ca MADR nu mai este abilitat sa ofere niciun fel de informatii referitoare la impactul secetei asupra culturilor agricole, unicul comunicator fiind Comitetului National pentru Situatii de Urgenta din Guvern.

Comitetul pentru Situatii de Urgenta nu este o entitate, ci sub aceasta denumire se realizeaza reuniunile convocate de catre premier ca urmare a unor calamitati - seceta, inundatii. Ca urmare, Comitetul nu este permanent si contactarea unora dintre cei care participa la intrunirile cerute de catre premier presupune de fapt contactarea responsabililor din Ministerul Agriculturii. Or, acestia sustin ca ei nu pot da informatii legate de zonele calamitate de seceta in calitatea lor de experti din minister, ci doar Comitetul.

Premierul Tariceanu a convocat o singura data Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, in 15 mai, pentru a analiza efectele secetei asupra culturilor agricole si pentru a stabili masuri de combatere a acestora.

Dupa intrunire, premierul a anuntat masurile prevazute, respectiv ca subventia pentru irigatii va creste de la 3,9 milioane lei vechi/ la 7 milioane de lei (vechi)/ha si de ajutor vor beneficia si utilizatorii individuali, nu numai asociatiile de utilizatori. Mai mult, agricultorii vor beneficia de un termen de gratie de 60 de zile pentru decontarea facurilor, in loc de 30 de zile, cat este in prezent, pentru ca agricultorii sa nu riste sa primeasca penalizari.

Ulterior, premierul Calin Popescu Tariceanu s-a declarat nemultumit de faptul ca ministrul agriculturii Decebal Traian Remes nu a promovat masurile Guvernului pentru combaterea secetei si a solicitat Ministerului Agriculturii sa informeze fermierii despre sprijinul acordat pentru irigatii.

Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, a afirmat recent ca declararea unei suprafete cultivate ca fiind calamitata va duce la pierderea subventiei acordate de Uniunea Europeana pentru acel teren, ceea ce l-a determinat sa amane luarea unei decizii.

Directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Nicolae Sterghiu, a negat aceasta ipoteza, afirmand ca fermierii pot primi banii europeni, chiar daca zonele agricole vor fi declarate calamitate pentru ca nu se tine cont de productia realizata.

Conform legii, de despagubiri beneficiaza doar producatorii agricoli ale caror culturi agricole sunt asigurate. De asemenea, producatorul poate beneficia de sprijin financiar daca este afectata mai mult de 30 % din productie, nivelul despagubirilor fiind de cel mult 70 % din cheltuielile efectuate pana la data producerii fenomenului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri