Ministrul economiei Varujan Vosganian a declarat, miercuri, ca prin vanzarea pachetului majoritar de actiuni de la Rompetrol se diversifica zonele de unde provin materiile prime, ceea ce va duce la cresterea sigurantei energetice a Romaniei.
"Prin aceastã vanzare a 75% din Rompetrol Group catre KazMunayGaz se diversificã zonele de materii prime energetice dinspre companiile ce opereaza in Marea Caspicã. Prin aceasta creste siguranta energeticã a Romaniei", a spus ministrul.

Acesta a arãtat cã divergentele privind momentul in care Rompetrol a anuntat bursa despre aceastã tranzactie reprezintã o "chestiune pe care o vor rezolva instantele bursei".

"Ministerul Economiei si Finantelor este implicat doar ca detinãtor de obligatiuni, iar in aceastã calitate Ministerul Economiei are interes ca Rompetrol sã se dezvolte pentru ca datoriile sã fie recuperate", a spus, citat de NewsIn, Vosganian.

Acesta a mai spus cã Romania pierde multi bani din cauza nivelului scãzut al redeventelor de la Petrom, fata de cat ar trebui sa castige.

Datoriile Petromidia la data de 30 septembrie 2003 provenite din neplata TVA, accizelor, a obligatiilor la fondul pentru drumurile publice, cu tot cu majorari, penalitati si dobanzi erau in valoare totala de circa 600 milioane de dolari. Guvernul Nastase a decis, in octombrie 2003, scutirea de la plata a acestor datorii prin emiterea de catre Rompetrol de obligatiuni care sa fie subscrise si varsate de stat. Valoarea emisiunii de obligatiuni a fost egala cu valoarea obligatiilor datorate bugetului de stat. Obligatiunile s-au emis cu data de 30 septembrie 2003.

Potrivit ordonantei de urgenta, emiterea obligatiunilor s-a realizat in baza unei conventii de emisiune incheiate de emitent, Rompetrol, si statul roman prin Ministerul Finantelor, fara oferta publica.

Emisiunea de obligatiuni nu este supusa aprobarii de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

In prima ordonanta de urgenta emisa in acest sens, obligatiunile aveau o scadenta de 20 de ani, insa actul normativ a fost modificat in 2005 de Guvernul Tariceanu, iar perioada de scadenta a devenit de maximum sapte ani, adica pana in septembrie 2010.

Rompetrol isi poate rascumpara obligatiunile platind datoria sau poate converti datoriile in actiuni, daca statul accepta.

Actul normativ prevede ca investitorul care detine pachetul majoritar de actiuni al Societatii Comerciale "Rompetrol Rafinare" - S.A. Constanta are drept de preferinta la cumpararea actiunilor rezultate din conversia datoriilor. Dreptul de preferinta se poate exercita pentru intregul pachet de actiuni rezultat din conversie sau pentru parti din acesta.

De asemenea, obligatarii, precum si obligatarii beneficiari ai conversiei in actiuni si/sau succesorii lor in drepturi nu se vor putea opune modificarilor aduse actelor constitutive ale Societatii Comerciale "Rompetrol Rafinare" - S.A. Constanta care sunt facute in temeiul prevederilor contractului de privatizare.

Conform ordonantei de urgenta, pe perioada in care statul detine obligatiuni emise de Rompetrol, Ministerul Finantelor instituie supraveghere fiscala permanenta la Societatea Comerciala "Rompetrol Rafinare" - S.A. Constanta. In acest scop, un reprezentant al Ministerului Finantelor participa in calitate de observator la sedintele consiliului de administratie al societatii comerciale. Reprezentantul statului poate solicita conducerii executive a societatii comerciale rapoarte periodice privind modul de gestionare a patrimoniului Societatii Comerciale "Rompetrol Rafinare" - S.A. Constanta si situatia financiara a acesteia.

Compania KazMunayGaz din Kazahstan a semnat cu Rompetrol Holding Olanda un contract de preluare pentru 75% din actiunile companiei The Romeptrol Group NV, a carei valoare de piata a fost calculata la 3,616 miliarde dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri