Romania a avut, in 2006, cel mai mic nivel al taxelor raportat la produsul intern brut, de 28,6%, cele mai multe venituri bugetare provenind din impozitarea muncii, 29,1%, in timp ce taxele privind consumul au contat in proportie de 17,7%, potrivit datelor publicate de Eurostat.
Datele biroului european de statistica au mai reliefat faptul ca volumul taxelor in produsul intern brut a crescut, in tara noastra, in 2006 fata de 2005 cu 0,5%, de la 27,9%, potrivit NewsIn.

Ponderea veniturilor bugetare in PIB, la nivelul Uniunii Europene, a fost de 39,9% in 2006, fiind cea mai mare crestere anuala din ultimii zece ani, dupa o alta crestere semnificativa, de 39,3% in 2005. Cel mai mare nivel al taxelor raportat la PIB, in cadrul Uniunii a fost atins in 1999, cand a ajuns la 41%. In zona euro, nivelul taxelor in PIB a fost de 40,5% in 2006 fata de 39,8% in 2005.

Desi in UE, colectarea taxelor este una foarte ridicata, fiind cu circa 12 puncte procentuale mai mare decat in SUA si Japonia, in mai multe state membre ale Uniunii s-a observat o pondere mai scazuta de 30% a acestui indicator. Este cazul Romaniei, cu 28,6%, al Slovaciei, cu 29,3% si al Lituaniei, cu 29,7%. Pe de alta parte, in doua tari membre s-au inregistrat valori ridicate ale ponderii taxelor in PIB, in Danemarca de 49,1% si in Suedia de 48,9%.

Cea mai semnificativa resursa pentru veniturile bugetare o constituie impozitarea muncii, care reprezinta circa jumatate din totalul acestora. Pe locul doi se situeaza taxele asupra consumului, cu putin peste 28%, apoi taxarea capitalului, cu 23%.

Cele mai mari taxe asupra muncii sunt in Suedia, Italia si Belgia (intre 44,5% si 42,1%), iar cele mai mici in Malta, Cipru si Irlanda (intre 21,5% si 25,1%). In ce priveste impozitele asupra capitalului, acestea sunt mai ridicate in Irlanda, Franta si Danemarca, iar cele mai scazute in Estonia si Lituania. Consumul a fost cel mai impozitat in Danemarca, Suedia si Finlanda, sume mai mici la buget de la acest indicator fiind colectate in Spania, Lituania si Italia.

Eurostat a mai precizat si nivelul impozitelor asupra venitului persoanelor din statele membre, in 2007, cele mai mici taxe la acest capitol fiind in Romania, de 16%, in timp ce danezii au cea mai mare cota de impozit pe venit, de 59%. La nivelul UE, rata impozitului asupra venitului populatiei a fost in 2007 de 38,7%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri