Refuzul contribuabilului de a prezenta organului fiscal bunurile materiale supuse impozitarii, in vederea stabilirii realitatii declaratiei fiscale, va fi sanctionat cu amenzi ce pot ajunge la 50 de milioane lei in cazul persoanelor fizice, respectiv 100 de milioane lei pentru persoanele juridice. Aceste sanctiuni sunt prevazute in Codul de procedura fiscala, act normativ ce a fost modificat recent si va intra in vigoare incepand de maine.

Astfel, daca un contribuabil persoana fizica refuza sa prezinte Fiscului bunurile materiale supuse impozitarii, iar organul fiscal a depistat in cazul acestuia obligatii sustrase de la plata de pna la 500 de milioane lei, amenda este cuprinsa intre 500.000 de lei si cinci milioane de lei. Pentru aceeasi neregula constatata in cazul unei persoane juridice, amenda se situeaza intre cinci si 20 de milioane lei. Sumele cresc, potrivit Codului de procedura fiscala, direct proportional cu nivelul prejudiciului creat. Asadar, daca obligatiile fiscale sustrase la plata sunt cuprinse intre 500.000.001 lei si un miliard de lei inclusiv, amenzile sunt de pana la 20 de milioane lei in cazul persoanelor fizice, respectiv 50 de milioane lei pentru persoanele juridice. Amenzile sunt maxime, adica de pana la 50 de milioane lei pentru persoanele fizice si 100 de milioane lei in cazul agentilor economici, daca obligatiile fiscale sustrase la plata sunt de peste un miliard de lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri