Economiile tarilor din Europa Centrala si de Est (ECE) si-ar putea tempera cresterile in 2009, la un nivel mediu de 4,3%, din cauza problemelor cu care se confrunta partenerii lor de afaceri din zona euro, dar nu se pune problema unei recesiuni in ECE, sustin analistii grupului Erste intr-un raport.
Deteriorarea increderii in randul producatorilor, dar si a consumatorilor, indica inca o incetinire economica in zona euro sau chiar o stagnare, ceea ce ar putea afecta si economiile tarilor din ECE care isi exporta o mare parte din productie catre Europa de Vest.

"Aceste momente grele vor exercita, insa, mai multa presiune asupra evaluarii eficientei la nivel mondial si, in cele din urma, pot accelera procesul de transfer al productiei din Europa Occidentala catre ECE, unde costurile fortei de munca sunt mult mai scazute decat media europeana", a spus Juraj Kotian (foto), co-sef al CEE Macro/Fixed Income Research in cadrul Erste Group din Viena.

Erste anticipeaza o incetinire a ritmului mediu de crestere economica din ECE, pana la 4,3% in 2009, de la 5,4% cat estimeaza pentru 2008. "Astfel, cresterea produsului intern brut (PIB) va ajunge sa fie sub rezultatul potential o perioada de timp, pana cand se vor aseza lucrurile", se mai arata in raportul publicat luni de Erste.

Analistii grupului financiar considera ca, "in prezent, cel mai mare risc pentru cresterea economica din ECE se regaseste in temerile privind o scadere economica si mai extinsa in regiunea Euro, care ar putea atenua cererea externa".

"Stagnarea sau recesiunea economica din regiunea Euro ar reduce cu aproximativ 0,2-0,5 puncte procentuale ratele de crestere preconizate in ECE. Cu toate acestea, cresterea economiilor ECE ar trebui sa se mentina solida, iar amenintarea recesiunii pare sa fie mai degraba una indepartata", a concluzionat Kotian.

In ultimii ani, economiile din tarile ECE s-au bucurat de o crestere puternica, insa recesiunea economica globala din prezent pune la incercare soliditatea fundamentelor acestei cresteri. Recent, Letonia si Estonia, cele doua economii cu cea mai mare rata de crestere din ECE in ultimul deceniu, au demonstrat cat de rapid pot cadea in recesiune chiar si economiile cu o cresterea puternica.

Analistii Erste Bank considera, insa, ca un astfel de scenariu este putin plauzibil pentru ca regiunea Baltica a avcut parte de "un cocktail unic alcatuit din trei factori de risc care au transformat aceste economii in economii foarte predispuse la o incetinire – supraincalzire economica pe o perioada indelungata, cursuri de schimb fixe, lipsa unei politici monetare anti-ciclice si cu cea mai mare pondere a datoriei externe pe termen lung in economiile lor".

"Structura datoriei externe este mult mai buna in tarile ECE non-Baltice. Rezervele de schimb valutar acopera fara probleme intreaga datorie externa pe termen scurt – care reprezinta mai putin de jumatate in comparatie cu cea a Tarilor Baltice in cadrul PIB", a explicat Kotian.

El a adaugat ca, mai mult, bancile centrale din tarile ECE (fara Tarile Baltice) au intreprins actiuni impotriva unei cresteri excesive prin innasprirea politicilor monetare sau prin introducerea altor masuri restrictive care sa stopeze cresterea creditelor si sa permita evitarea supraincalzirii, urmata de o corectie dura.

"Politica monetara de stat si cursurile de schimb flexibile au permis economiilor ECE sa reactioneze mult mai bine la socurile externe", a mai spus Kotian.

Incepand cu vara anului 2007, toate bancile din zona ECE au majorat ratele dobanzii cheie, incetinind astfel cresterea economica si pastrand inflatia sub control. Analistii Erste Group considera ca ciclul de restrictionari s-ar putea apropia de final.

"In Romania si in Ucraina persista inca un risc de cresteri ale ratei dobanzii cheie, insa este putin probabila o restrictionare mai puternica datorita dezinflatiei preconizate pentru urmatoarele cateva luni. Pe de alta parte, ratele crescute ale dobanzii cheie si scaderea riscurilor inflatiei ar putea declansa in curand o redresare a monedelor din ECE", se mai arata in raportul Erste.

Analistii grupului financiar mai considera ca bancile centrale din ECE ar putea incepe ca din 2009 sa reduca ratele dobanzilor cheie, ca reactie la schimbarile la nivelul monedelor si la dezinflatie. "Banca Nationala a Cehiei este in prima linie, incepand deja cu o reducere a ratei cu 25 puncte, urmand sa aplice o a doua reducere, probabil in luna noiembrie", sustin analistii Erste.

Acestia considera ca incetinirea investitiilor incepand cu anul viitor este aproape sigura, din cauza erodarii cererii externe si a costului mai mare de capital. "Estimarea este ca bancile vor deveni mai selective in acordarea creditelor, percepand comisioane mai mari la credite, ceea ce va duce la o incetinire a cresterii activitatii de creditare – in special in sectorul corporativ si al creditelor in valuta", se arata in raport.

De mentionat este ca analistii iau in considerare doar o incetinire a cresterii creditelor - in nici un caz o criza a creditelor -, "care nu ar trebui sa lichideze investitiile, desi, dat fiind ca randamentul capitalului si ponderea randamentului capitalului in valoarea adaugata sunt relativ ridicate (si din cauza costurilor reduse cu forta de munca), companiile ar trebui sa fie capabile sa finanteze comisioane de credite mai mari si unele cheltuieli de capital din profitul lor operational", se mai arata in raportul Erste.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri