Veniturile la buget vor suferi in 2009 atat din cauza restrangerii activitatii economice din Romania, cat si a reducerilor aprobate pana in prezent si a reformei sistemului de pensii, in timp ce salariile din sistemul public ar putea creste in continuare, punand presiune pe deficit, estimeaza CE.
Bruxelles-ul precizeaza, insa, ca estimarile publicate luni nu iau in calcul noul buget al guvernului actual, care, de altfel, nu a fost inca aprobat.

Noul guvern a anuntat ca si-a fixat ca tinta restrangerea deficitului bugetar la 2-2,5% din PIB in acest an, insa majoritatea expertilor sunt sceptici ca obiectivul poate fi atins, in conditiile in care bugetul va suporta constrangeri majore pe partea de venituri, in timp ce cheltuielile nu pot fi micsorate intr-o masura semnificativa.

"Veniturile din taxe vor fi afectate de incetinirea economica, precum si de diferitele schimbari fiscale (anularea taxelor pentru anumite castiguri de capital si din dobanzi, tratament fiscal preferential pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare, cota redusa de TVA pentru locuintele sociale)", avertizeaza CE, potrivit NewsIn.

Incetinirea activitatii economice se va manifesta si printr-o temperare accentuata a consumului si investitiilor.

"Boom-ul cererii interne, care a fost principalul motor al cresterii economice in ultimii cinci ani, este asteptat sa se tempereze semnificativ, pe seama incetinirii accentuate a cresterii creditarii, deteriorarii indicatorilor de incredere si inrautatirii conditiilor de pe piata muncii", se mentioneaza in prognoza CE.

Consumul privat ar urma sa sporeasca intr-un ritm mult mai slab in 2009, de doar 1,9%, fata de 8% anul trecut, insa "declinul cel mai pronuntat va fi pe partea de investitii (atat constructii cat si echipamente)", avertizeaza CE.

Temperarea cererii din Romania va afecta puternic investitiile, care vor avansa in acest an cu doar 1,4%, fata de 18,1% in 2008.

Prognoza publicata luni de CE arata schimbari semnificative fata de ultimele estimari publicate in toamna trecuta. Inrautatirea situatiei economice in UE si in Romania a modificat proiectiile pentru majoritatea indicatorilor.

Astfel, in privinta cresterii economice din Romania, CE a revizuit in scadere prognoza, de la 4,7% in toamna la 1,75% in prezent, iar rata somajului este estimata sa urce la 7%, fata de 6,4%, cat indicau proiectiile anterioare.

Totusi, estimarea privind cresterea economica pune Romania intr-o situatie pozitiva la nivelul blocului comunitar, in conditiile in care Bruxelles-ul prevede ca 18 state membre ale UE vor inregistra scadere economica in acest an, iar cel mai mare avans al PIB ar urma sa fie de 2,7%, in Slovacia. Polonia va inregistra o crestere a PIB de 2%, estimeaza CE, in timp ce Romania si Bulgaria, cu un avans prognozat la circa 1,8%, s-ar plasa pe pozitia a treia in clasamentul cresterii economice din blocul economic european.

De asemenea, deficitul bugetar al Romaniei este estimat in prezent sa urce la nivelul record de 7,5% din PIB in 2009, al treilea cel mai mare din UE, dupa cele din Irlanda (11% din PIB) si Marea Britanie (8,8%). In toamna, Bruxelles-ul estima ca deficitul bugetar al Romaniei va urca la doar 4,1% din PIB in 2009 si se va restrange la 3,8% din PIB in 2010.

Deficitul bugetar din 2008, de 5,2% din PIB, plaseaza Romania pe locul al doilea in UE, dupa Irlanda, care a raportat un dezechilibru fiscal de 6,3% din PIB.

Noua estimare a CE privind evolutia deficitului bugetar din Romania ia in calcul "cresterea nefinantata a pensiilor si impactul integral al reducerii, in 2008, a contributiilor sociale, precum si costurile legate de introducerea pilonului II de pensii".

De asemenea, "cresterile salariale din sectorul public sunt estimate sa ramana ridicate", se mai spune in prognoza CE.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri