Conducerea Parlamentului urmeaza sa stabileasca cel mai probabil marti, 29 decembrie, calendarul votului asupra proiectului Legii bugetului de stat pe 2010, in conditiile in care proiectul a fost deja transmis, mai multe variante de dezbatere fiind deja discutate in sedinta Birourilor permanente.
Guvernul a transmis pe 24 decembrie la Parlament proiectul Legii bugetului de stat pe 2010 si pe cel al bugetului asigurarilor sociale.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase (PDL) a sugerat in sedinta de miercuri, 23 decembrie, a Camerei Deputatilor ca votul asupra Bugetului de stat pe 2010 sa aiba loc pana pe data de 16 ianuarie, insa secretarul Biroului Permanent al Camerei, Valeriu Zgonea (PSD), a explicat faptul ca parlamentarii au nevoie de timp pentru a face amendamente proiectului de Lege, inainte ca acesta sa fie trimis comisiilor de specialitate pentru dezbatere, fapt ce ar insemna prezentarea bugetului in plen cel mai devreme pe 20 ianuarie, informeaza NewsIn.

"Nu poti sã le ceri parlamentarilor ca intre 30 decembrie si 3 ianuarie sa stea de Revelion si sa faca amendamente, pentru ca nu le raspund primarii ca sa le dea amendamente, si nu pot discuta nici cu consiliile judetene, ca banuiesc ca toti, indiferent de culoare politica, au discutii cu judetele lor", a explicat Zgonea.

Zgonea a mai spus ca, in aceste conditii, Parlamentul poate convoca o sedinta extraordinara pentru a dezbate Bugetul cel mai devreme pe 16 sau 17 ianuarie. "Eu m-am uitat in program si am discutat si cu domnul Oltean (Ioan Oltean - n.r.) ieri, si am spus ca termenele sunt atat de stramte incat mai devreme de 20 ianuarie, indiferent cum ai face, nu se prezinta", a concluzionat Zgonea.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a atras atentia cã pe 21 ianuarie va reveni in Romania misiunea FMI, a Bancii Mondiale si a Comisiei Europene, astfel incat, "la modul ideal", Bugetul trebuie aprobat panã atunci, dar nu ar fi "un cap de tara" daca va exista un decalaj de 2-3 zile.

"La modul real, nu este un cap de tara daca in saptamana in care stau la Bucuresti (misiunile internationale - n.r.), pe 21-28, se intampla un decalaj de 2-3 zile; nu este o chestiune care sa deraieze in mod fundamental discutia, pentru ca ei trebuie sa se bazeze pe un buget aprobat si publicat in Monitorul Oficial", a spus Geoana, care a confirmat ca Bugetul poate fi votat in perioada 18-20 ianuarie.

Ioan Oltean (PDL) a intervenit spunand ca Legea bugetului de stat este o chestiune de "responsabilitate" si "interes national", astfel incat adoptarea Bugetului poate avea loc pana cel tarziu pe 18 ianuarie, urmand un calendar strans. "Aici este vorba de responsabilitatea fiecarui parlamentar. Este o chestiune de interes national. Ne putem mobiliza cu totii sau nu? Daca vrem sa ne mobilizam, vin si parlamentarii PSD, si parlamentarii PD-L, si toti parlamentarii vin daca ne dorim", a spus Oltean.

Mircea Toader (PDL) si Eugen Nicolaescu (PNL) au intervenit la randul lor, spunand ca termenii de discutii in comisii trebuie "restransi", astfel incat Bugetul sa fie aprobat pana pe 17 ianuarie. Nicolaescu a mai propus ca Guvernul sa trimita Bugetul in forma electronica, pentru a fi distribuit mai usor in randul parlamentarilor, sugestie pe care Valentin Iliescu, reprezentantul Guvernului, a declarat ca a "retinut-o".
Conducerea Parlamentului va convoca cel mai probabil marti, 29 decembrie, o sedinta comuna a Birourilor Permanente pentru a distribui oficial proiectul Legii bugetului si stabilirea canlendarului.

Birourile Permanente reunite au luat in discutie, la 21 ianuarie, o scrisoare din partea presedintelui Traian Basescu, prin care acesta a propus Parlamentului un program de lucru pentru perioada 23 decembrie 2009- februarie 2010, dar au amanat o decizie pana dupa primirea proiectului de buget de la Guvern.

Scrisoarea presedintelui prevedea ca votul de investire a Guvernului de catre Parlament sa aiba loc pana pe 23 decembrie, iar in perioada 28-29 decembrie sa fie depus bugetul de stat pe anul 2010 in Parlament. Pana pe 16 ianuarie sa fie dezbatut si aprobat bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale, iar in perioada 16-19 ianuarie acestea sa fie publicate in Monitorul Oficial si sa fie invitate echipele de evaluare ale Uniunii Europene, Bancii Mondiale si FMI, propune seful statului.

De asemenea, in scrisoare se mai precizeaza ca in perioada 20-27 ianuarie ar urma sa aiba loc vizita delegatiilor de evaluare, iar intre 12 si 15 februarie bordul FMI sa aprobe urmatoarele transe pentru Romania.

"Cunosc ca Parlamentul are independenta de a-si stabili propriul program de functionare, insa doresc sa va aduc la cunostinta ca daca acest calendar ar fi respectat, FMI ar putea realiza vizita de evaluare intre 20 si 27 ianuarie, astfel incat intre 12 si 15 februarie 2010 bordul FMI sa se intruneasca si sa aprobe urmatoarele transe de imprumut pentru Romania. In cazul in care institutiile statului nu vor respecta acest calendar, Romania va fi in situatia de a nu primi la termen finantarea din partea organismelor internationale", mai precizeaza Basescu in scrisoare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri