Ungaria este tara cu care Romania a inregistrat anul trecut cel mai mare deficit comercial, de aproape 2 miliarde euro, urmata de China (deficit de 1,7 miliarde euro), Kazahstan si Germania, cu cate un deficit de 1,3 miliarde euro, si Austria, cu un deficit de 1,2 miliarde euro.
Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), cel mai mare deficit comercial a fost inregistrat in 2009 cu Ungaria, de aproape 2 miliarde euro, fata de 2,6 miliarde euro in 2008. Principala contributie la crearea deficitului comercial pe aceasta relatie a fost adusa de urmatoarele grupe de marfuri: masini, aparate si materiale electrice si parti din acestea - 510,7 milioane euro, adica 25,6% din totalul deficitului bilateral; automobile, tractoare, biciclete, alte vehicule si accesorii -187,3 milioane euro (9,4%); materiale plastice si articole din acestea -192,5 milioane euro (9,8%) si produse farmaceutice -177 milioane euro (8,9%), informeaza NewsIn.

"Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, statistica schimburilor comerciale cu partenerii comunitari se face in baza sistemului INTRASTAT, conform caruia, la colectarea datelor statistice, importurile sunt evidentiate pe criteriul «tara de expeditie», fara a se tine cont de tara de origine. In cazul Ungariei, o serie de firme mari, multinationale si-au deschis in ultimii ani filiale in aceasta tara si au fost create centre de distributie pentru Europa Centrala si de Est. Astfel, marfuri originare din tari necomunitare sunt livrate in Ungaria si apoi distribuite in Romania, aparand in statistici, conform INTRASTAT, ca expeditii din Ungaria", au declarat pentru NewsIn reprezentantii Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).

In anul 2008, clasamentul primelor cinci tari, in functie de contributia la crearea deficitului comercial, se prezenta diferit fata de cel din 2009 si a inclus, in ordine: Germania, Federatia Rusa, Kazahstan, Ungaria si China. Astfel, in 2008, Germania este tara cu care Romania a inregistrat cel mai mare deficit comercial, de 3,9 miliarde euro, apoi cu Federatia Rusa, de 2,7 miliarde euro, cu Ungaria s-a inregistrat un deficit comercial de 2,6 miliarde euro, cu Kazahstan de 2,5 miliarde euro, iar cu China de 2,2 miliarde euro, potrivit datelor INS.

Astfel, in 2009, in schimburile comerciale cu toate aceste tari soldul negativ al balantei comerciale este mult diminuat fata de 2008.

"O masura eficienta de recuperare a deficitului comercial este cresterea dinamica a exporturilor prin: cresterea exportului de produse cu valoare adaugata mare, din ramuri precum componente auto, design,confectii, incaltaminte, mobila, produse si servicii IT, dar si diversificarea exporturilor si organizarea de actiuni de sprijinire a exportatorilor cu finantare de la bugetul de stat", au precizat pentru NewsIn reprezentantii MECMA.

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), exportul Romaniei a inregistrat o contractie cu 13,7% fata de anul anterior, in timp ce importurile s-au redus fata de aceeasi perioada cu 32%, fapt ce a determinat o diminuare a deficitului balantei comerciale cu 13,6 miliarde euro. Soldul balantei comerciale a Romaniei la sfarsitul anului 2009 a fost de 9,8 miliarde euro.

In 2009, cea mai mare valoare a exporturilor a fost inregistrata in relatia cu Germania, de 5,5 miliarde euro, cu o pondere de 18,8% din valoarea totala a exporturilor, urmata de cea cu Italia de 4,5 miliarde euro (15,3%) si cu Franta de 2,4 miliarde euro (8,2%). In privinta importurilor, cea mai mare valoare a fost inregistrata tot in relatia cu Germania, de 6,7 miliarde euro, cu o pondere de 17,3% din valoarea totala a importurilor, pe urmatoarele pozitii situandu-se Italia cu 4,6 miliarde euro (11,7%) si Ungaria cu 3,3 miliarde euro (8,4%).

Fata de 2008, anul trecut au fost consemnate cresteri ale exporturilor, printre altele, in relatie cu China, de 32,2%, Irak (30,6%), Norvegia (23,2%), Suedia (21,9%) sau Spania, de 12,7%, scaderi importante inregistrandu-se cu Ucraina (57,8%), Cipru (40,1%), Moldova (33,3%), Bulgaria (21,7%) sau Federatia Rusa (16,2%).

Printre cele mai semnificative cresteri ale importurilor in 2009 fata de 2008 se numara cele pe relatia cu Georgia (189,9%), Cipru (53%) sau Irlanda (51,9%), iar scaderi majore cu Federatia Rusa (55,1%), Austria (34,5%), Spania (32,9%), Italia (31,9%) sau Franta (25,4%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri