Desi nu exista inca un proiect legislativ in forma finala supus dezbaterii publice, au aparut in media diferite declaratii ale reprezentantilor institutiilor publice din domeniul asigurarilor sociale in privinta tendintelor de uniformizare a bazelor de calcul a cotelor de asigurari sociale pentru contribuabili, anunta Uniunea Profesiilor Liberale din Romania.
Persoanele fizice care desfasoara activitati liberale vor fi principala categorie de contribuabili afectata de o uniformizare a bazei de calcul a contributiilor de asigurari sociale de pensii cu cea aferenta contributiilor de asigurari sociale de sanatate, potrivit Uniunii.

Pentru a exemplifica impactul unor astfel de masuri, Uniunea precizeaza faptul ca daca o persoana fizica desfasurand activitati economice in mod independent realizeaza un venit lunar net impozabil de 1.000 euro, aceasta persoana suporta in acest moment o cheltuiala cu asigurarile sociale de pensii de minim 45 euro.

In cazul unificarii bazelor de calcul a contributiilor de asigurari sociale (de pensie si sanatate) cuantumul contributiilor de asigurari sociale ar ajunge la suma de 313 euro pentru acelasi venit de 1.000 euro (aceasta reprezentand o crestere de aproape 7 ori fata de nivelul actual).

Rezultatul masurilor preconizate de unificare a bazelor de calcul a contributiilor de asigurari sociale va avea un impact substantial negativ asupra standardului de viata al persoanelor care desfasoara activitati liberale, rezultand in diminuarea liberei initiative prin auto-suspendarea si chiar incetarea activitatilor de tip liberal. Mediul de afaceri din Romania va fi afectat puternic de asemenea masuri.

Uniunea Profesiilor Liberale din Romania sustine plafonarea contributiilor de asigurari sociale de pensii pentru activitatile liberale urmand in esenta practica tarilor din Uniunea Europeana. Acest concept este inclus in proiectul actual al legii pensiilor, aflat in dezbatere la Camera Deputatilor.

Prevederile Legii 19/2000 stipuleaza la momentul de fata ca persoanele fizice care desfasoara activitati liberale au obligatia de a contribui la sistemul public de pensii prin incheierea unei declaratii de asigurare si plata unei contributii lunare de 31.3% la venitul lunar asigurat. Acest procent datorat in cazul activitatilor liberale este rezultatul contributiei altfel datorate de angajat (10,5%) si angajator (20,8%) intr-o relatie de munca.

Astfel, contribuabilul are posibilitatea de a opta pentru suma la care se asigura (venitul lunar asigurat) dar trebuie sa se asigure o suma nu mai putin de un salariu minim brut pe economie (600 lei).

Proiectul legislativ de modificare a Legii pensiilor este in prezent in atentia Comisiei de resort din Camera Deputatilor. Propunerile Comisiei mentin, in privinta contributiilor datorate de persoanele care desfasoara activitati liberale, obligatia asigurarii in baza unei declaratii de asigurare la o valoare pentru care contribuabilul poate opta, insa introduce o valoare minima, respectiv maxima a sumei asigurate. Baza propusa pentru calcul a contributiei de 31.3% se incadreaza intre minimum o treime din salariul mediu pe economie (actualmente 1.836 de lei) si maximum de cinci ori castigul salarial nominal mediu brut, asa cum este definit de Insitutul National de Statistica (in luna martie, nivelul castigului salarial nominal mediu brut fiind de 2.074 lei). Astfel contribuabilul in baza acestei noi legi trebuie sa plateasca contributii de asigurari sociale la un venit de minim 612 de lei si maxim 10.370 lei. Aceasta presupune plata unei contributii lunare de maxim 3.246 lei (aprox 775 euro) indiferent de venitul lunar realizat .

Aceasta initiativa de a stabili un plafon minim si maxim pentru calculul contributiilor de asigurari sociale obligatorii de pensii pentru aceasta categorie de contribuabili aliniaza sistemul de contributii obligatorii din Romania cu cele existente in celelalte tari europene.
Cu toate acestea in cazul contribuabililor care desfasoara activitati liberale, contributia lunara maxima definita de proiectul de lege privind mofidicarea legii pensiilor este deja superioara celor aplicate de celelalte State Membre.

Astfel, contributia lunara maxima obligatorie de aproximativ 775 euro este mai mare decat contributiile maxime in tari ca Polonia (maxim 225 euro), Ungaria (maxim 240 euro), Bulgaria (max 165 euro). Sunt tari in care cota maxima este apropiata de cea prevazuta in proiectul de lege a pensiilor ca de exemplu: Spania (799,5 euro) , Slovacia (799,5 euro), Cipru (max 805 euro).

Mai mult decat atat sunt tari care aplica o cota individuala similara cu cele platite de angajati in tarile respective , spre exemplu Polonia 11,26%, Ungaria 9,5%, Bulgaria 16 % si Cipru 12,6% si nu cota cumulativa in care se includ contributiile datorate de angajat/angajator cum este cazul Romaniei.

Din cele de mai sus rezulta ca practica europeana sustine introducerea unui plafon prin care se stabileste contributia maxima datorata avand in vedere ca aceste contributii sociale la sistemul public de pensii reprezinta o prevelare din venitul persoanei cu posibilitatea obtinerii unei contraprestatii (pensia) si nu trebuie asimilat unui impozit al carui scop este satisfacerea necesitatilor de interes general

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri