Sebastian Vladescu sustine ca in niciunul din scenariile analizate cu FMI nu a fost exclusa reducerea imediata a salariilor in sectorul bugetar cu minimum 20%, precizand ca ii este greu sa inteleaga in ce masura cresterea TVA la 24% si a cotei unice la 20% i-ar afecta doar pe cei bogati.
Aceste precizari vin ca reactie la declaratiile facute de directorul Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn.

Seful Fondului Monetar International a declarat intr-un interviu difuzat de France 2 ca s-a opus deciziei de reducere cu 25% a salariilor bugetarilor din Romania, sugerand insa o majorare a "impozitelor pentru bogati", propunere refuzata insa de guvernul roman.

"Pe parcursul negocierilor desfasurate in perioada 27 aprilie - 10 mai 2010, la Bucuresti, au fost analizate diverse scenarii de reducere a deficitului bugetar de la 9,1% la 6,5%, ulterior la 6,8%. Fondul Monetar International a considerat in mod constant ca reducerea cheltuielilor salariale si sociale este obligatorie pentru o corecta ajustare a deficitului bugetar. Pe parcursul discutiilor, FMI a propus in mod constant ajustarea cheltuielilor salariale cu minimum 20%, majorarea TVA la 24% si a cotei unice la 20%", precizeaza intr-un comunicat transmis vineri ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu.

Prin urmare, Vladescu spune ca ii este greu sa inteleaga in ce masura cresterea TVA la 24% si a cotei unice la 20% i-ar afecta doar pe cei bogati. "Ar fi fost afectata intreaga populatie a Romaniei, inclusiv persoanele care in anul 2009 au suportat primul val al reducerilor de venituri, generate de efectele crizei economice la nivelul sectorului privat. Decizia Guvernului Romaniei a fost aceea de a nu majora taxele, ci de a ajusta cheltuielile in cele doua sectoare in care acestea au depasit cu mult limitele normalitatii economice, in scopul stabilizarii imediate si pe termen mediu si lung a acestora", a adaugat ministrul finantelor.

Guvernul s-a angajat, in cadrul negocierilor cu FMI, sa reduca masa salariala in sistemul bugetar cu 25% si pensiile cu 15%, pentru a atinge un deficit de 6,8% din PIB in 2010. Daca nu ar fi luate masuri de reducere a cheltuielilor, deficitul bugetar ar ajunge la 9,1% din PIB.

Premierul Emil Boc a declarat recent ca Guvernul va aproba in sedinta de miercurea viitoare scrisoarea de intentie catre FMI si, imediat dupa aceea, isi va asuma raspunderea pe un proiect de Lege care sa puna in aplicare scrisoarea de intentie si masurile de sustinere a activitatii economice si a locurilor de munca in Romania. El a precizat ca alternativa la reducerea cheltuililor este majorarea taxelor.

Daca scrisoarea va fi trimisa catre FMI in luna iunie, boardul va lua in discutie aprobarea celei de-a cincea transe in luna iulie, urmand ca banii sa fie virati in Romania in august, a declarat recent Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri