O mare parte din sectorul minier se va inchide in decursul anului viitor, o data cu reducerea, cu 25%, a bugetelor acordate companiilor din minerit, la care se adauga obligatia asumata de Romania in procesul de integrare, prin care, de la 1 ianuarie 2007, nu se vor mai acorda ajutoare de stat. Exceptia o constituie sectorul huila, care va mai putea beneficia de subventii pana la sfarsitul anului 2010. Potrivit lui Ionel Mantog, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului (MEC), Romania trebuie sa aiba in 2007 numai mine viabile. "Anul viitor vom inchide in jur de 30 de mine, numarul salariatilor urmand sa fie redus la 38.000" a subliniat Mantog.

Reprezentantul MEC ne-a precizat ca cel mai afectat sector este cel al minereurilor, pentru ca in decursul anului viitor se vor inchide toate minele si carierele, printre care Minvest Deva, Remin Baia Mare, Cuprumin Abrud, SC Baita Stei, Moldomin Moldova Noua si MinBucovina Vatra Dornei. "Nu putem sa le aducem la conditii de eficienta, de aceea vom incepe un proces de privatizare", ne-a declarat Mantog.



Potrivit secretarului de stat Ionel Mantog, statul roman nu are resurse de capital pentru modenizarea si eficientizarea acestor mine si cariere, de aceea autoritatile au creionat deja un proiect de hotarare de guvern privind demararea procedurii de privatizare pentru societatile mentionate anterior. "Tind sa cred ca, pana la sfarsitul acestui an, vom propune guvernului proiectul de privatizare spre adoptare", ne-a precizat Mantog. El a mentionat ca este de asteptat ca, pana la 1 iunie 2006, sa avem primele societati privatizate din sectorul de minereuri, iar in cazul in care, pana la 1 octombrie 2006, statul nu primeste nici o oferta viabila pentru aceste societati, atunci ele vor fi inchise, iar in timp vor fi din nou scoase la privatizare daca se primesc oferte.

Totodata, Mantog ne-a declarat ca obiectivul principal al MEC este de a diversifica in continuare toate solutiile posibile pentru a salva orice mina care are o sansa de viabilitate. "Una din metodele pe care le aplicam este aceea de a grabi procesul de disponibilizare si de inchidere a minelor care sunt evident neviabile, in asa fel incat resursele bugetare sa nu le cheltuim pe minele care oricum sunt ineficiente, sa oprim activitatea cat de repede se poate din punct de vedere tehnologic la aceste mine si sa concentram banii in zonele care au cat de cat potential de viabilitate", ne-a precizat Mantog.

Pe langa sectorul de minereuri, autoritatile au inceput deja privatizarea celor trei complexe energetice care beneficiaza de materie prima extrasa din bazinul minier Oltenia, adica lignit. "In perioada 1997-2005 s-au oprit aproape toate activitatile de exploatare in subteran, in ceea ce priveste lignitul", ne-a explicat reprezentantul MEC. Astfel, din cele 30 de mine, anul viitor vor ramane in functiune doar trei. "Cu toate acestea, materia prima furnizata termocentralelor din zona si celor trei complexe a ramas la fel, aproximativ 26-28 milioane de tone", a mai spus Mantog.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri