Un nou acord de doi ani cu Fondul Monetar International (FMI), dupa finalizarea celui actual, va fi suficient pentru ca Romania sa-si consolideze pozitia si sa poata implementa propriile politici, a declarat, la Washington, pentru Mediafax, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu.
"Parerea mea este ca inca un acord de 24 de luni este suficient pentru a consolida un anumit tip de pozitie pentru Romania, iar statul sa fie capabil sa exercite aceasta capacitate proprie de implementare in anii care urmeaza", a spus Tanasescu, intrebat daca urmatorul acord cu FMI va fi ultimul pentru Romania.

El a precizat ca afirmatia reprezinta o parere personala, nefiind discutata cu autoritatile de la Bucuresti.

Vorbind despre noul program, Tanasescu a aratat ca, in prezent, administratia romaneasca nu este suficient de pregatita pentru a functiona fara sprijin extern.

"Intotdeauna am crezut, si cred in continuare, ca administratia publica romaneasca este bine pregatita, mult mai bine pregatita decat in 1990, dar nu atat de pregatita incat sa poata sa functioneze cap-coada fara un suport, fara sfaturi si fara o conclucrare cu altii", a afirmat Tanasescu.

Referitor la noile conditii care vor fi incluse intr-un nou program, Tanasescu este de parere ca nu vor mai exista noi masuri de austeritate pentru atingerea tintelor, fiind suficienta implementarea celor puse in practica in acest an.

El a mentionat ca marile linii de discutie din viitorul program se vor axa in primul rand pe cresterea eficientei administratiei publice pentru derularea proiectelor cu fonduri europene, dar si pe reforma in domeniul intreprinderilor de stat, unde exista un sistem de monitorizare.

"Cele mai importante zece companii sunt sub un anumit monitor, dar din pacate progresul facut pana in prezent pentru eficientizarea lor este foarte mic", a aratat Tanasescu.

Un alt domeniu va fi reforma structurala in domenii prioritare precum sanatatea sau educatia.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca noul aranjament pe care autoritatile il vor incheia cu institutia interntionala va avea "cu siguranta" o valoare mai mica decat imprumutul actual de 13 miliarde euro, iar banii vor putea fi atrasi de autoritati doar daca vor aparea probleme neprevazute.

Potrivit lui Franks, continuarea acordului stand-by semnat in 2009 va fi, cel mai probabil, de forma "precautionary" (preventiv), ceea ce inseamna ca FMI va elibera la fiecare evaluare o anumita suma de bani, care nu va mai intra in contul BNR sau la bugetul de stat ca si pana acum, ci va fi facuta disponibila pentru situatii neprevazute, cum ar fi cazul aparitiei unei crize regionale, care ar pune presiune pe curs.

Noul acord cu FMI - Ganditi-va la el ca la o polita de asigurare!

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri