Indicele preturilor de productie industriala pe totalul pietelor interne si externe era in luna octombrie cu 8,2% mai ridicat decat in aceeasi luna a anului 2004, potrivit datelor centralizate de Institutul National de Statistica.

Indicii preturilor productiei industriale extractive au evoluat cu 26,7 %, in luna octombrie, fata de octombrie 2004. In domeniul extractiei si prepararii carbunelui, indicii preturilor de productie au crescut in octombrie cu 2,8%, in domeniul extractiei hidrocarburilor si serviciilor anexe, acestia au crescut cu 39,5%, fata de octombrie 2004, in cel al extractiei si prepararii minereurilor metalifere, cu 9,4%, iar in alte activitati extractive, cu 3,7 procente.

In industria alimentara si a bauturilor, preturile de productie au crescut cu 5,4%, iar in industria produselor de tutun s-a inregistrat o crestere de 10,9% a indicilor preturilor de productie, fata de octombrie 2004. Preturile de productie ale produselor textile s-au majorat cu 8,3 procente, pentru articolele de imbracaminte, au crescut cu 9,4 procente, in timp ce, pentru pielarie si incaltaminte, indicii preturilor de productie au scazut cu 2,5 procente. Preturile de productie pentru prelucrarea lemnului si a produselor de lemn, exclusiv mobila, au fost cu 13,1% mai mari in octombrie 2005 decat in octombrie 2004.

Potrivit datelor INS, indicele pretului de productie in domeniul celulozei, hartiei si produselor de hartie a fost, in octombrie, cu 6,3% mai mic decat anul trecut. La fel, productia metalurgica a devenit in octombrie 2005, in comparatie cu 2004, cu 6% mai ieftina, pe total. Cat priveste productia masinilor si echipamentelor, mai putin echipamente electrice si optice, indicii preturilor de productie s-au majorat cu 7,1%, in timp ce productia masinilor si aparatelor electrice a devenit cu 0,6 procente mai putin costisitoare decat in luna octombrie a anului trecut.

De asemenea, productia echipamentelor aparatelor de radio, televiziune si telecomunicatii, a fost in octombrie cu 4% mai ieftina decat in 2005. Mijloacele de transport rutier au devenit, in octombrie 2005, cu 2,1 procente mai costisitoare decat in urma cu un an, din punct de vedere al productiei, iar mijloacele de transport neincluse la cele rutiere, cu 5,6% mai costisitoare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri