Salariile de baza din sectorul public vor creste in 2011 cu 15%, dar vor ramane si in aceste conditii cu 13,75% mai mici fata de luna iunie 2010, cand au fost reduse de Guvern, fara ca noul nivel sa mai fie modificat pana la sfarsitul anului viitor, releva legea salarizarii, potrivit Mediafax.
Documentul este datat 17 noiembrie si a fost discutat in sedinta de miercuri a Guvernului, urmand sa fie transmis spre consultare FMI inaintea adoptarii.

Conform proiectului, salariile de baza vor creste anul viitor cu 15%, dar raportat la nivelul din luna octombrie 2010, si nu din luna iunie.

In vara, Guvernul a decis ca toate salariilor din sectorul bugetar sa fie diminuate cu 25%, masura care a fost aplicata din luna iulie.

Surse oficiale au precizat ca octombrie este luat ca baza de calcul deoarece in aceasta luna au fost finalizate toate masurile de reduceri salariale.

"In anul 2011, cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor de functie/salariilor de functie/indemnizatiilor lunare de incadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii, precum si al altor drepturi in lei sau in valuta ale personalului platit din fonduri publice, aflat in plata la 1 octombrie 2010, se majoreaza cu 15%. Calculul concret al acestor drepturi salariale pentru anul 2011 se face astfel: cuantumul brut al salariilor de baza/soldelor de functie/salariilor de functie/indemnizatiilor lunare de incadrare, inclusiv sporuri, indemnizatii, precum si al altor drepturi in lei sau in valuta ale personalului platit din fonduri publice, aferent lunii iunie 2010, se diminueaza cu un procent de 13,75%", se arata in document.

Proiectul mai releva ca acest nivel va fi mentinut pana la sfarsitul anului, fara sa mai fie modificat.

"Diminuarea (prevazuta la calculul concret al drepturilor salariale-n.r.) se aplica pana la data de 31 decembrie 2011. Pana la aceasta data, Guvernul va intreprinde demersurile necesare in vederea evaluarii conditiilor care au justificat adoptarea masurilor prevazute de prezenta lege si va elabora eventuale conditii legislative referitoare la cuantumul drepturilor salariale in anul 2012", precizeaza Guvernul in document.

La momentul reducerii salariilor cu 25%, Executivul a invocat articolul 53 din Constitutie privind restrangerea temporara a exercitiului unor drepturi, pentru apararea securitatii nationale.

Surse participante la negocierile din octombrie cu Fondul Monetar International au declarat atunci agentiei Mediafax ca Fondul este ingrijorat ca salariile ar putea reveni, prin decizie a Curtii Constitutionale, la nivelul anterior scaderii.

Curtea Constitutionala a dat aviz de constitutionalitate pe taierea salariilor bugetarilor cu 25% pentru o perioada temporara, pana la 1 ianuarie, fiind invocata starea de urgenta prevazuta la articolul 53 din Constitutie, iar daca prin legea salarizarii unitare mai multe categorii de salarii nu revin la nivelul anterior scaderii, noua lege ar putea fi considerata neconstitutionala, au aratat sursele.

Proiectul legii salarizarii unitare prevede totodata ca valoare de referinta este de 600 lei, dar ca in 2011 nu se aplica aceasta valoare si coeficientii de ierarhizare corespunzatori claselor de salarizare.

Proiectul legii salarizarii va fi adoptat luni de Guvern, in vederea angajarii raspunderii in Parlament.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri