Pensiile din sistemul public, inclusiv pensia minima garantata acordata in prezent sub forma unei indemnizatii sociale, vor fi inghetate la valorile actuale pe parcursul intregului an 2011, iar contributiile de asigurari sociale percepute angajatorului si angajatului nu vor scadea sub nivelul actual.
Proiectiile sunt prezentate in forma finala a proiectului bugetului de stat pentru 2011, obtinuta de Mediafax.

Conform documentului, valoarea punctului de pensie va fi mentinuta in 2011 la nivelul celei stabilite pentru anul 2010, respectiv la 732,8 lei.

In acelasi timp, pensia sociala minima garantata, acordata in prezent sub forma unei indemnizatii sociale pentru pensionari, va fi de
asemenea inghetata la valoarea de 350 lei.

Fondurile destinate platii pensiilor din sistemul public pentru anul 2011 sunt de 46,2 miliarde lei (8,5% din PIB), pentru 4,78 milioane pensionari de asigurari sociale platiti prin Casa Nationala de Pensii cu o pensie medie lunara de 749 lei, la care se adauga 80.000 pensionari platiti prin Ministerul Apararii Nationale, 66.000 pensionari platiti prin Ministerul Administratiei si Internelor si 8.000 pensionari platiti prin Serviciul Roman de Informatii, cu o pensie medie lunara de 1.755 lei.

Documentul releva ca aceasta constructie bugetara pe anul 2011 s-a bazat pe aplicarea noii legi privind sistemul unitar de pensii publice, inclusiv pe faptul ca in sistem vor fi incluse toate persoanele care activeaza in prezent in domenii pentru care exista legi/prevederi speciale de pensionare.

Cuantumul ajutorului de deces va fi stabilit la 2.022 lei, in cazul asiguratului sau pensionarului, si la 1.011 lei, pentru un membru de familie al acestuia.

In ceea ce priveste cotele de contributii sociale, acestea vor fi mentinute in 2011 la 31,3% pentru conditii normale de munca (din care 10,5% datorate de angajati si 20,8% datorate de angajatori), 36,3% pentru conditii deosebite de munca (10,5% angajati si 25,8% angajatori) si 41,3% pentru conditii speciale de munca (10,5% angajati si 30,8% angajatori).

Cotele de contributii pentru asigurarile de sanatate raman de asemenea la 5,5% pentru angajati si 5,2% pentru angajatori. persoanele care nu sunt salariate, dar au obligatia sa isi asigure sanatatea trebuie in continuare sa comunice direct casei de asigurari veniturile, pe baza contractului de asigurare, pentru achitarea cotei de 5,5%.

Si contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj raman la acelasi nivel, de 0,5% pentru angajatori si tot 0,5% contributia individuala. Pentru persoanele asigurate in baza contractului de asigurare pentru somaj, contributia datorata ramane 1%.
In cota de contributie individuala de asigurari sociale este inclusa si cota de 3% aferenta fondurilor de pensii administrate privat, majorata de la 2,5% in 2010.

Proiectul de buget va fi aprobat de Guvern si transmis Parlamentului.

Guvernul taie in 2011 din bugetul local

Guvernul va diminua substantial fondurile bugetelor locale din TVA, taind la jumatate alocatiile pentru lucrari de infrastructura si baze sportive, dar reducand si banii pentru salarii din invatamant si ajutoare sociale, si va reduce cu 50% si volumul creditelor pentru infiintarea locurilor de munca.

Fondurile totale care vor fi alocate anul viitor bugetelor locale din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata vor fi limitate la 13,8 miliarde lei, in scadere de la bugetul total de 17 miliarde lei acordat pentru 2010, conform formei finale a proiectului bugetului de stat pentru 2011.

Sumele alocate pentru finantarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor si municipiului Bucuresti, din care sunt finantate atat cheltuielile cu salariile si contributiile aferente din institutiile de invatamant preuniversitar de stat, cat si sumele reprezentand ajutorul social si ajutorul pentru incalzirea locuintei, vor scadea de la 11,5 miliarde lei, in 2010, la 8,8 miliarde lei.

Bugetul destinat finantarii Programului de dezvoltare a infrastructurii si a unor baze sportive din mediul rural va fi redus la jumatate, de la 813,5 milioane lei la 440,3 milioane lei.

Fondurile prevazute in proiectul de buget pentru anul viitor sunt comparate cu alocatiile stabilite la inceputul acestui an in bugetul pentru 2010.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri