Un cititor a remarcat apetenta romanilor pentru discutii despre crize, dezastre si falimente, dublate de absenta unui discurs constructiv. De ce tind romanii sa fie obsedati de "cine cumpara/vinde" actiuni si par a ignora "ce se cumpara/vinde", adica afacerea in sine? @

“Prin definitie, avem o mentalitate superficiala. Suntem experti in toate, dar de fapt nu stim aproape nimic. Avem astazi o tabloidizare excesiva pentru ca asta ne place. Cand noi astazi vorbim de criza de la margine altii stiu sa foloasca oportunitatille. Au fost brokeri care au avertizat in 2007 perspectiva unei crize majore. Culmea aceiasi brokeri vorbesc de opertunitati astazi. Credeti ca ii asculta multi? Cu siguranta nu... Ramanem la tabloidizare”, spune Adi Lupsan.

Valentin Ionescu remarca faptul ca suntem predispusi la a ne uita la ce fac vecinii, prietenii, ne bucuram daca nu le merge bine sau daca o dau in bara.

“In cazul in care cineva doreste sa construiasca, avem tendinta de a ii pune bete in roate, mai ales acolo une nu am reusit noi. Profilul investitorului ceh sau austriac este urmatorul - un om simplu, corect, organizat, care are un plan pe care il urmeaza pana la capat. Daca are un portofoliu considerabil, nu face caz de acest lucru (asa cum facem noi, romanii) si nici nu isi cumpara ultimul model de masina. Construirea unei plus-valori pe termen lung este prioritara pentru ei, impreuna cu lasarea unei mosteniri celor care ii urmeaza”, a explicat directorul BVB, intrebat de cititori cum arata profilul investitorului ceh.

Un alt cititor a intrebat daca "obsesia" pentru fenomentul corelatiilor pietei, in special pentru bursa americana, e productiva pentru educatia pe termen lung a investitorului autohton? “E drept, un trader trebuie sa tina cont de context, insa de aici si pana la a prelungi orarul de tranzactionare special pentru "corelationisti", e cale lunga. Sa admitem ca indicii americani deschid pe minus. Eu, "corelationistul", vand la BVB. Dupa ora 23 constat ca DJI, S&P si Nasdaq au inchis de fapt cu cresteri. La ce mi-au folosit cele 15 minute in care ambele piete (RO si SUA) au functionat in paralel?! Cred ca de la americani ar trebui sa "importam" educatia investitionala, nu cotatiile timp de 15 minute”, a intrebat DD.

Valentin Ionescu a fost de acord ca trebuie sa importam educatia financiara, mentionand ca el insusi este un produs de import (a studiat managementul portofoliului in SUA).

“Bursa fiind o companie privata, din perspectiva mea, trebuie sa creez plus valoare pentru actionari, dar, in acelasi timp, sa cresc si lichiditatea pietei. Aceasta prelungire de program de 15 minute, per ansamblu va duce la cresterea lichiditatii medii cu aproximativ 2%, in momentul de fata. De asemenea, aceste 15 minute sunt necesare in primul rand investitorilor institutionali care vor sa intre intr-o pozitie sau sa iasa, in functiile de cotatiile de peste Ocean”, a explicat el.

Citeste si:

De asemenea, Ionescu a mai spus ca extinderea programului de tranzactionare a fost solicitata si de catre fonduri de investitii din afara Romaniei, care doreau sa ne aliniem la Bursele Europei Centrale ca program de tranzactionare.

“In acest moment, nu a fost posibila extinderea cu mai mult de 15 minute, din cauza ca Depozitarul Central este strict legat de decontarea din sistemul bancar si care nu se putea face peste ora 16.45. Ar fi existat o solutie, ca toate tranzactiile incheiate”, a mai spus Ionescu.

Un investitor a intrebat cei doi invitati daca avem bursa in Romania asa cum ar trebui sa fie intr-o tara europeana cu aspiratii inalte?

“Capitalizarea Poloniei este aproximativ de 220 mld. euro. Bursa Turciei are o capitalizare de aproximativ 300 mld dolari. Cum ar fi ca Bursa romaneasca sa aiba o capitalizare de 350 mld euro? Imaginati-va ca in perioada interbelica aici era pozitionata Bursa romaneasca - era cea mai mare din regiune iar leul romaneasc era printre putinele valute convertibile in aur si listat direct la Londra. Din pacate, marea problema ramane cultura investitionala. Si nu se refera doar la piata de capital, ci la serviciile financiare in general”, a explicat Adi Lupsan.

Intrebat daca in intreprinzatorii si-au schimbat perceptia despre rolul principal al bursei de valori, Valentin Ionescu a raspuns ca se observa o imbunatatire a perceptiei vizavi de finantarea prin piata de capital.

“Perceptia nu se poate schimba peste noapte intr-o tara in care toate companiile s-au finantat, pe langa resursele proprii, prin clasicul imprumut bancar. Aici, institutiile statului ar trebui sa aiba un rol important si chiar statul sa dea exemplu finantandu-se prin piata de capital (a se vedea succesul bursei poloneze). In ultimele luni, BVB a desfasurat o campanie sustinuta in vederea educarii companiilor pentru finantarea prin bursa, in diferite orase din tara. De asemenea, a venit in sprijinul IMM-urilor, prin crearea sistemului ATS, care permite finantarea prin piata de capital a oricarei companii, de orice marime, la costuri minime si in perioada de timp necesara listarii foarte redusa”, a explicat Ionescu.

Vezi aici raspunsurile la toate intrebarile cititorilor.