BERD, BEI si IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, au aprobat bancilor din Romania, in intervalul 2009-2010, imprumuturi cumulate de 1,76 miliarde de euro, intr-un program comun de sustinere a sistemelor financiare din Europa Centrala si de Est (ECE) in perioada crizei.
Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) a pus totodata la dispozitia Romaniei fonduri de 218 milioane de euro, se arata intr-un raport publicat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), informeaza Mediafax.

BERD a aprobat Romaniei imprumuturi de 799 milioane de euro, din care au fost semnate acorduri pentru 431 de milioane euro, iar 282 milioane de euro au fost furnizate.

Banca Europeana pentru Investitii (BEI) a aprobat pentru Romania o finantare de 795 milioane de euro. Au fost semnate acorduri pentru imprumuturi de 700 de milioane de euro, din care au fost furnizate 437 milioane de euro in perioada mentionata.

IFC a semnat cu Romania acorduri pentru imprumuturi de 168 milioane de euro si a furnizat 90 de milioane de euro.

Institutiile financiare internationale mentionate au lansat in februarie 2009 un plan comun de actiune pentru sustinerea sistemelor bancare si a activitatilor de creditare a economiei reale in Europa Centrala si de Est (ECE), cu obiectivul de a acorda finantare de pana la 24,5 miliarde de euro in intervalul 2009-2010.

Angajamentele initiale au fost depasite semnificativ, bancile punand la dispozitia sectoarelor financiare din regiune peste 33 de miliarde de euro, se arata in raport.

Programul s-a incheiat la sfarsitul anului 2010, asa cum a fost planificat, dar institutiile financiare vor continua eforturile de sustinere a finantarii economiei reale din regiune, iar modelul poate fi folositor altor zone care au dificultati in transformarea sectoarelor financiare, potrivit BERD.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri