Regulamentul de creditare pentru persoanele fizice va fi aplicabil dupa ce bancile vor primi autorizarea Bancii Nationale pe normele interne in aplicarea noilor masuri, a precizat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
Potrivit calculelor ARB, prin luna ianuarie toate bancile ar trebui sa aiba avizul favorabil al BNR, pana atunci bancile urmand sa acorde credite conform vechiului regulament.

„Regulamentul va fi aplicabil dupa ce bancile vor primi autorizarea BNR pe normele interne in aplicarea noului regulament. Conform calculelor noastre, prin luna ianuarie toate bancile ar trebui sa aiba deja avizul favorabil al BNR. Pana atunci se mai lucreaza pe vechiul regulament”, a explicat Ghetea in cadrul unui eveniment organizat de revista Piata Financiara.

Sefa serviciului de Reglementare si Autorizare din BNR, Angela Dimonu, a mentionat ca in cazul creditelor imobiliare restrictiile sunt mai blande decat pentru cele de consum si exista anumite exceptii si in cazul creditelor de refinantare, in special in cazul in care creditul refinantat nu are o valoare mai mare decat cel existent.


„Apoi, a fost prevazut explicit care sunt coeficientii de ajustare la socuri a gradului de indatorare, respectiv cel pentru deprecierea monedei nationale in raport cu valutele de creditare, cel pentru deprecierea ratei dobanzii variabile si a veniturilor salariale. Acestea erau prevazute si pana acum, dar de o maniera mai putin transparenta, inclusiv pentru public. O alta modificare este cea referitoare la modul de garantare a crediteor, adica impunerea unor avansuri (LTV) specifice pentru creditul in valuta, cel de consum si ipotecar”, a declarat Dimonu.

Conform BNR, bancile vor solicita un avans de minim 25% la creditele imobiliare in euro si 40% la imprumuturile imobiliare in alte valute, daca veniturile clientului nu sunt exprimate in moneda respectiva sau nu sunt indexate la acea valuta, dar programul “Prima Casa” si refinantarile sunt exceptate de la aceste conditii.

Pentru creditele imobiliare in moneda nationala, clientii vor aduce un avans de cel putin 15%.

Creditele de consum vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, iar clientii trebuie sa aduca garantii de 133% din valoarea imprumutata.

De la aplicarea maturitatii maxime de 5 ani vor face exceptie creditele de consum care sunt acordate in lei, cu un avans de cel putin 40%, in scopul dobandirii ori mentinerii drepturilor de proprietate asupra unui teren si/sau unei constructii, realizate ori care urmeaza sa se realizeze, sau in scopul reabilitarii, modernizarii, consolidarii ori extinderii unei constructii sau pentru viabilizarea unui teren; in aceasta categorie intra si creditele acordate exclusiv in scopul rambursarii unui credit pentru investitii imobiliare.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri