Societatile de asigurari pot deveni actori ai pietei de capital prin diversificarea instrumentelor financiare, a explicat luni, in conferinta cu tema \"Solutii de investitii pentru asigurari\", presedintele Comisiei Buget, Finante, Banci din Senatul Romaniei, Varujan Vosganian.
Din 1990, intre piata bancara si alte piete financiare s-a creat un decalaj, din punct de vedere al legiferarii. Astfel, in 1991 a aparut cadrul legislativ pentru bancile comerciale, in 1995, a fost creata Comisia Nationala a Valorilor Imobiliare si, dupa aproximativ cinci ani, a aparut Comisia de Supraveghere a asigurarilor. Consecinta directa a acestui decalaj se simte in gradul ridicat de capitalizare al sistemului bancar, a afirmat Vosganian citat de Rompres.

In a doua jumatate a anului urmeaza sa fie listate la bursa titlurile de stat. De asemenea, trebuie sa intre pe piata fondurile private de pensii si trebuie sa apara un organism de supraveghere a acestora, a aratat senatorul. in acelasi timp, piata de asigurari are o expunere de 1,5 miliarde de euro, dar peste zece ani ar trebui sa fie de 20 de ori mai mare. in 2020, potrivit senatorului, piata de asigurari va ajunge la peste 20 de miliarde de euro.

"Suntem interesati de cresterea fondurilor care sa poata absorbi actiuni de pe piata de capital", a mai spus senatorul.

"Clasa politica trebuie sa invete sa aiba incredere in pietele financiare", a incheiat Vosganian, referindu-se la deficitul legislativ in aceste domenii.

In acelasi context, vicepresedintele Comisiei Buget, Finante, Banci, din Camera Deputatilor, Gratiela Iordache, a sustinut lipsa de legislatie si strategie pentru pietele financiare. Deputatul a propus doua solutii, respectiv introducerea in Planul National de Dezvoltare pentru intervalul 2007 - 2013 a unei strategii de dezvoltare a acestor piete, respectiv generarea unui proces de convergenta intre piata de capital si cea a asigurarilor.

Potrivit datelor aferente lunii aprilie 2006, piata de asigurari din Romania este alcatuita din 37 de companii, dintre care 25 de asiguratori cu capital strain. La nivelul anului 2005, valoarea primelor subscrise era de 1,23 miliarde euro, iar la nivelul anului 2004 de 876 de milioane de euro. Gradul de penetrare al asigurarilor in Produsul Intern Brut este de aproximativ 1,55 la suta, a explicat presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Nicolae Eugen Crisan.

Referitor la perspectiva integrarii europene, "In momentul de fata, avem un avantaj, prin temperare, fata de alte piete europene de capital, prin faptul ca piata romaneasca nu este corelata cu acestea, iar randamentele sunt mult mai scazute, chiar in situatii de risc", a explicat Emilia Bunea, CFO Interamerican.

Graficul evolutiei capitalizarilor la Bursa de Valori Bucuresti arata o capitalizare de 22,132 miliarde dolari in 2006, respectiv de 18,185 miliarde dolari, in 2005, a aratat presedintele Intercapital Invest, Razvan Pasol. intre companiile listate la BVB se numara BRD, Banca Transilvania, SNP Petrom, Rompetrol, fondurile de investitii etc. Pentru 2006, Pasol a prognozat o crestere de 40 la suta a actiunilor listate la bursa. Pentru 2009, oficialul Intercapital Invest estimeaza o capitalizare bursiera de 40 de miliarde dolari, respectiv o valoare a tranzactiilor de 25 de miliarde euro pe an.

De asemenea, la bursa sunt asteptate actiuni ale unor companii precum Transelectrica, Transgaz, Romtelecom, Fondul Proprietatea, BCR, Continental, Altex, Diverta/Best Computers etc. Nu in ultimul rand, sunt asteptate la bursa si titluri de stat, optiuni pe actiuni etc.

In Romania, diferitele segmente ale pietei financiare ar trebui sa conlucreze, este si parerea presedintelui BVB, Septimiu Stoica. Pentru viitor, oficialul institutiei bursiere are in vedere tranzactionarea de produse derivate la Bucuresti.

"Acest lucru se va realiza fie prin fuzionarea cu Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri de la Sibiu, fie prin realizarea pe cont propriu a acestei actiuni", a aratat Stoica. Presedintele BVB a remarcat, totodata, necesitatea unei piete secundare pentru titluri de stat, precum si necesitatea intemeierii unei institutii de guvernare corporativa.

"BVB este doar o piata de capital, dar o oferim tuturor", a incheiat oficialul institutiei bursiere, subliniind inca o data importanta colaborarii dintre pietele financiare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri