Interesul investitorilor a mai scazut cu un semiton, sfirsitul de saptamina aducind noi minimerecord. Doar 2,6 milioane euro au insumat schimburile cu actiuni vinerea trecuta, motiv pentru care ne vom apleca asupra consistentei evolutiilor de pret, pe volume minuscule. Cine nu are intentia sa aduca bani de acasa isi poate vinde drepturile de preferinta la SSIF Broker, iar rezultatele trimestriale bune si speculatiile privind o eventuala majorare de capital au impins in sus actiunile Alro cu 48%. In sfirsit, euro a coborit din nou sub 3,5 lei si e momentul sa trecem in revista citeva strategii de acoperire a riscului valutar.
In conditiile lichiditatii modeste din ultima perioada, cresterea cotatiilor este fragila, fiind greu de mentinut in conditiile unei presiuni mai mari la vinzare.

Ca si vinerea trecuta, lichiditatea a atins din nou cote de avarie la sfirsit de saptamina, iar cele 2,6 milioane euro cit au totalizat schimburile cu actiuni amintesc de valori intilnite prin 2003-2004. Oricum, a fost cel mai scazut volum din iulie 2005. Indicele BET-C, cel care urmareste evolutia tuturor actiunilor listate, mai putin SIF, a crescut totusi cu aproape 5%, pe fondul evolutiei bune a Rompetrol Rafinare (actiunile RRC au testat pragul psihologic de 0,1 lei valoare nemaiatinsa de la inceputul lunii martie impulsionate de respingerea definitiva a cererii de arestare preventiva a lui Dinu Patriciu).

Bursa a inceput sa recupereze terenul pierdut in februarie-martie la inceputul lunii aprilie, dar cresterea la nivelul indicilor se suprapune peste scaderea constanta a lichiditatii.

Daca vineri, 7 aprilie, se atingeau 3,8 milioane euro, la numai o saptamina am bifat din nou un minim al volumelor tranzactionate, ironia sortii, tocmai in ziua de inchidere a tirgului bursier, manifestare ce s-a dorit o incercare de stirnire a interesului investitorilor de retail fata de piata ac- tiunilor. Dupa 6 ani consecutivi de crestere, investitorii straini nu mai inghit pe nemestecate cotatiile actiunilor romnesti, iar lipsa interesului la cumparare este un semnal de alarma. E adevarat, nici jucatorii autohtoni nu se inghesuie sa vinda asta este si explicatia cresterii preturilor din ultima vreme pe volume reduse poate si pentru ca nu au alternative reale de plasament la piata actiunilor.

Totusi, daca lichiditatea se mentine la cotele actuale si preturile vor continua sa creasca, evolutia poate fi una pur speculativa. Un semnal clar de intrare in piata pentru micii investitori ar fi mai multe sedint e de crestere pe volume consistente, de peste 15 milioane de euro. Altfel, cistigurile acumulate acum se pot dovedi fragile, fiind usor de rasturnat in lipsa unei sustineri puternice la cumpa rare. Sectorul financiar-bancar ramine printre cele mai active la BVB, peste 70% din tranzactiile de saptamina trecuta fiind cu actiunile SIF, ale bancilor sau SSIF Broker. Cei care nu doresc sa aduca bani de acasa in cadrul majorarii de capital de la Broker (pot cumpara 36 de actiuni noi la 100 detinute la pretul de 1,5 lei/actiune, sub cotatiile din piata), isi pot vinde drepturile, de preferinta la bursa.

Fiecare actiune detinuta are atasat un drept de preferinta, iar pentru a achizitiona o actiune noua sint necesare 2,7 drepturi (cei care nu subscriu isi vor dilua ponderea in actionariat, in schimb cei care cumpara suplimentar drepturi de preferinta vor avea o cota mai mare). Moda actiunilor gratuite a fost imbratisata si de Biofarm, in convocatorul AGA conducerea societatii propunind alocarea a peste 90% din profit pentru majorarea capitalului social si acordarea de actiuni gratuite (31 gratuite la 100 actiuni detinute).

LEUL SI-A RELUAT APRECIEREA

Daca evolutia bursei a fost mai degraba plictisitoare, nu acelasi lucru se poate spune despre piata valutara, dupa mini- socul provocat de mentinerea dobinzii de politica monetara la 8,5%, cursul de schimb leu-euro reluindu-si trendul descendent (am avut 5 sedinte saptamina trecuta in care euro s-a mentinut sub 3,5 lei). Pentru exportatori, tot mai loviti de binefacerile unui leu prea puternic, piata futures nu ofera inca pirghiile necesare hedging-ului, lichiditatea fiind destul de redusa la Bursa din Sibiu pentru contractele leudolar si leu-euro. Alternativa ar putea fi incheierea unor contracte forward pe piata interbancara sau alegerea unui produs structurat.

De pilda, in cazul Raiffeisen Bank, investitorul care anticipeaza evolutia cursului de schimb poate negocia cu banca o anumita prima, care sa-i majoreze cistigul adus de dobinda. De exemplu, se poate primi un bonus de citeva procente pentru un depozit in euro, daca se mizeaza ca raportul euro-dolar va atinge o anumita valoare, acesta fiind invers proportional cu probabilitatea ca evenimentul previzionat sa se produca.

Daca ati miza pe un curs euro-dolar care sa atinga pragul de 1,20, prima ar fi probabil modesta, pentru ca sint sanse mari ca aceasta valoare sa fie atinsa in interiorul scadentei, mai ales daca ati ales o maturitate de peste 6 luni (scadentele pot fi intre 1 si 12 luni). Practic, prima respectiva va poate dubla dobinda depozitului sau va poate anula dobinda in cazul in care evenimentul pe care ati pariat nu se produce, mecanismul fiind insa avantajos pentru cei care vor sa se protejeze in fata oscilatiilor valutare (aveti nevoie de minim 50.000 euro pentru un astfel de produs).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri