Profitul net al fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) totalizeaza 335,81 milioane de lei pentru primul semestru, in urcare de aproape 2,5 ori fata de nivelul consemnat in intervalul similar din 2011, potrivit datelor publicate de administratori.
In prima jumatate a anului trecut, rezultatul net al fondurilor s-a ridicat la 138,94 milioane de lei.

Datele privind profiturile au fost anuntate de cei noua administratori si centralizate de Mediafax.

Administrat de ING Pensii, fondul de pensii private obligatorii ING a consemnat cel mai ridicat profit net la nivelul industriei, de 111,45 milioane de lei, in crestere cu 130,6% fata de iunie 2011.

A doua pozitie in clasament revine fondului aflat in administrarea Allianz-Tiriac Pensii - 83,6 milioane de lei, de la 34,01 milioane de lei in urma cu 12 luni.

Profitul net al fondului Aripi, gestionat de Generali Pensii, a urcat cu 145,5%, la 31,09 milioane de lei.

Cele trei fonduri de pensii ocupa aceleasi locuri si dupa nivelul activelor gestionate.

Raportat la numarul de participanti, fondul Alico a inregistrat un profit net de 69,7 lei pe client, fiind urmat in aceasta ierarhie de fondul ING - 65,1 lei pe client si fondul Pensia Viva (administrat de Aviva Pensii) - 64,9 lei.

Rezultatul net al administratorilor in primul semestru indica pierderi de 3,04 milioane lei, in scadere cu 78,5% fata de nivelul consemnat la 30 iunie 2011.

Spre deosebire de fondurile de pensii, administratorii inca inregistreaza pierderi din cauza nivelului relativ ridicat al cheltuielilor de functionare in raportat cu veniturile obtinute din comisioane, care sunt limitate prin lege.

ING Pensii Private ocupa prima pozitie in privinta rezultatului net, cu un profit net de 6,57 milioane de lei, avansul fata de iunie 2011 fiind de 64,5%.

Pe locul doi se plaseaza Allianz-Tiriac Pensii, care a trecut de la pierderi de 309.465 lei la un profit de 4,75 milioane de lei.

Pozitia a trei in clasament revine Aviva Pensii, administrator al carui profit net a urcat de 19.633 lei la 1,4 milioane de lei.

Urmatoarele doua locuri sunt ocupate de Generali Pensii - 1,1 milioane de lei si Alico Pensii - 263.013 lei. La finele lunii iunie 2011, ambii administratori au incheiat pe pierdere.

Ceilalti patru administratori - Aegon, BRD, Eureko si BCR - au incheiat primul semestru cu rezultate negative, care au insumat 17,1 milioane de lei.

La finele lunii iulie, cei noua administratori prezenti pe Pilonul II gestionau active nete de 8,21 miliarde de lei, cu 3,66% mai mult fata de 30 iunie.

In privinta numarului de participanti, fondurile de pensii private obligatorii aveau 5,67 milioane de participanti, comparativ cu 5,52 milioane in decembrie 2011.

Primele contributii la Pilonul II au fost virate in mai 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri