Controlul celor care nu-si platesc impozitele si taxele cu ajutorul armatei reprezinta ultima gaselnita a politicienilor aflati la putere pentru combaterea evaziunii fiscale, dupa ce in ultimii ani guvernele au pierdut aceasta lupta.
Recent, presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a propus in cadrul sedintei USL ca personalul militar sa fie detasat la Ministerul Finantelor Publice pentru implicarea in combaterea evaziunii fiscale.

„Am vorbit despre o masura cred eu foarte buna, la ora actuala la Ministerul Apararii exista personal disponibil care poate fi detasat in interesul serviciului la Ministerul de Finante, pentru a putea sa punem cat decat stavila evaziunii fiscale, pentru ca marea problema e controlul. Nu avem suficienti oameni care sa controleze evazionistii”, a mentionat Voiculescu.

Politicianul si-a mai motivat decizia surprinzatoare prin faptul ca militarii „au o statura, o moralitate, o disciplina a muncii care ii recomanda pentru fi controlori si vanatori de evazionisti”.

Analistii si consultantii fiscali consultati de wall-street.ro sunt impotriva unei astfel de masuri si spun ca dintre toate masurile mai putin inspirate de combatere a evaziunii fiscale din ultimii ani, aceasta le depaseste pe toate.

„Implicarea personalului militar in combaterea evaziunii fiscale este o idee care nu are nimic de a face cu realitatea. Militarii nu au competente in aceasta zona, nu stiu sa se uite intr-un bilant, ei stiu sa traga cu armele, sa organizeze infanteria si alte procese specifice armatei”, a precizat consultantul fiscal Gabriel Biris (foto).

El a spus ca inspectorii fiscali trebuie sa-si faca treaba si sa duca la combaterea evaziunii fiscale.

De aceeasi parere este si Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal si economist-sef la Raiffeisen Bank, care considera ca autoritatile competente trebuie sa-si faca treaba in materie de evaziune.

De la returnarea TVA la combaterea evaziunii din pix


Nu este pentru prima oara cand un membru al unui partid aflat la putere vine cu o masura mai putin inspirata de combatere a evaziunii fiscale.

De exemplu, in 2010, dupa majorarea TVA de la 19% la 24%, premierul Emil Boc promitea ca romanii vor primi de stat o parte din banii cheltuiti, in schimbul bonurilor fiscale.

Propunerea nu s-a implementat pana la urma, consultantii fiscali spunand ca ar fi fost prea greu pentru Fisc sa administreze volumul imens de bonuri primite de la fiecare roman.

„In Consiliul Consultativ din care am facut parte in timpul guvernului Ungureanu, un mare retailer a venit cu o idee geniala: returnarea unei parti a TVA la plata cu cardul. Bancile si operatorii de carduri au sistemele informatice pentru implementarea unei astfel de masuri, insa totul depinde de guvern. Propunerea se afla pe masa domnului Ponta”, a explicat Biris.

Totodata, fostul prim-ministru Mihai Razvan Ungureanu cerea la inceputul mandatului sau ca in termen de 60 de zile, autoritatile competente sa aduca venituri la buget de cel putin 1,5% din PIB prin combaterea evaziunii fiscale.

Marea problema a dorintei lui Ungureanu a fost faptul ca nu a venit cu niste masuri pentru incurajarea luptei impotriva evaziunii, ci doar a ordonat din pix cresterea veniturilor bugetare.

Potrivit ultimelor date disponibile, evaziunea fiscala se ridica la 10,3% din PIB, din care cea mai mare parte provine din munca la negru (5,9% din PIB) si TVA (3,6% din PIB).

1. Credeti ca detasarea personalului militar la Ministerul de Finante va duce la scaderea evaziunii fiscale?




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri