Piața financiară din România este una diversă, cu o multitudine de opțiuni care răspund diverselor nevoi ale consumatorilor moderni. Printre acestea se numără și instituțiile financiare nebancare, cunoscute și drept IFN-uri, reglementate de către Banca Națională a României și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor. În acest articol vom detalia ce reprezintă aceste instituții și cum puteți obține împrumuturi prin intermediul acestora.

Ce reprezintă IFN-urile?

Instituțiile financiare nebancare sunt definite drept entitățile care desfășoară activități de creditare, diferite de instituțiile de credit, în condițiile stabilite de lege. Aceste instituții au o ofertă diversă, de la împrumuturi de consum, până la microîmprumuturi, credite ipotecare, finanțare nebancară, factoring, leasing sau emitere de garanții. În general, IFN-urile sunt mai flexibile în ceea ce privește cerințele de creditare și au procese de aprobare mai rapide decât instituțiile tradiționale, respectiv băncile. Ele sunt adesea preferate de către cei care nu pot accesa sau nu doresc să folosească serviciile bancare tradiționale.

Care este diferența între o bancă și un IFN?

IFN-urile suplimentează oferta băncilor în furnizarea serviciilor financiare pentru persoane fizice și firme. Cu toate acestea, există o serie de diferențe notabile între acestea:

Gama de produse: dacă băncile au o gamă de produse largă, IFN-urile sunt adesea specializate asupra unui singur tip de serviciu financiar sau industrie;
Flexibilitatea: băncile au condiții stricte de creditare, ceea ce le fac o opțiune inaccesibilă pentru o categorie importantă de persoane. Pe cealaltă parte, IFN-urile impun o serie de condiții, însă reprezintă o opțiune mult mai accesibilă;
Perioada de creditare: băncile oferă împrumuturi de până la 30 de ani, în timp ce perioada maximă de creditare în cazul IFN-urilor poate ajunge până la 5 ani;
Rata dobânzilor: băncile calculează dobânda pe baza unor marje fixe, la care se adaugă IRCC sau ROBOR. IFN-urile pot aplica dobânzi variate, de obicei între 9% și 10%.

Beneficiile creditelor obținute prin instituții financiare nebancare

Pe lângă faptul că reprezintă o soluție mult mai accesibilă pentru cei care nu pot accesa credite de la instituțiile financiare tradiționale, creditele obținute prin instituțiile financiare nebancare au o multitudine de beneficii precum:

1. Procesul simplificat de aprobare, deseori realizat online;
2. Rapiditatea obținerii creditului, cu posibilitatea accesării finanțării chiar în aceeași zi;
3. Perioadele scurte de rambursare;
4. Conform specialiștilor în domeniu, IFN-urile furnizează servicii mai eficiente decât instituțiile tradiționale.

Împrumuturile auto, simplificate prin intermediul instituțiilor financiare nebancare

În industria financiară, există o categorie de instituții financiare nebancare specializate în acordarea finanțării pentru achiziția autovehiculelor. Aceste IFN-uri sunt dedicate exclusiv furnizării de împrumuturi auto și sunt cunoscute pentru oferirea unor soluții de finanțare adaptate nevoilor specifice ale celor care doresc să își achiziționeze o mașină. Iată câteva caracteristici și beneficii ale acestora:

1. Expertiza în domeniu: IFN-urile specializate în finanțarea auto înțeleg în profunzime piața auto și nevoilor clienților în ceea ce privește achiziționarea unei mașini.

2. Proces simplificat: Aceste IFN-uri dețin procese simplificate și rapide pentru aprobarea împrumuturilor. Puteți obține creditul pentru autovehiculul dumneavoastră printr-un proces 100% online, chiar în aceeași zi.

3. Aprobare rapidă: În comparație cu băncile tradiționale, IFN-urile specializate în finanțarea auto au adesea procese de aprobare mai rapide, fiind bine segmentate datorită nișei de activitate.

Cei care doresc să achiziționeze o mașină second-hand, pot apela la instituții specializate pentru a beneficia de sprijinul de care au nevoie în noua lor călătorie. Instituțiile financiare nebancare pot reprezenta soluția potrivită pentru cei care doresc să-și achiziționeze un autovehicul chiar în aceeași zi.

Sursa foto: www.mogo.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri