Numarul monedelor euro falsificate retrase din circulatie a crescut cu 17% anul trecut fata de 2011, de la 157.000 la 184.000, moneda de 2 euro ramanand, de departe, cea mai afectata de aceasta activitate infractionala, informeaza Comisia Europeana (CE).
Potrivit sursei citate, dat fiind ca in prezent exista 16,5 miliarde de monede euro autentice in circulatie, raportul este de o moneda falsificata la 100.000 de monede autentice.

"Moneda de 2 euro ramane de departe cea mai afectata de aceasta activitate infractionala (falsificarea - n.r.), reprezentand aproape 2 din 3 monede euro falsificate identificate", se mai arata intr-un comunicat remis Mediafax.

Cele mai mare numar de monede euro falsificate retrase din circulatie, 186.000, s-a inregistrat in 2010.

In privinta bancnotele euro falsificate, in 2012 au fost retrase din circulatie aproximativ 531.000 de bucati, conform cifrelor furnizate de Banca Centrala Europeana, care este responsabila cu protejarea bancnotelor impotriva falsificarii.

Masurile preventive, inclusiv legislatia, analizele tehnice, coordonarea aplicarii legii si cooperarea judiciara le-au permis statelor membre sa faca progrese in ceea ce priveste eliminarea monedelor euro falsificate din circulatie.

Cu toate acestea, arata sursa citata, normele penale actuale trebuie sa fie consolidate pentru a imbunatati prevenirea, investigarea si sanctionarea falsificarii euro pe intreg teritoriul UE, deoarece statele membre au norme si niveluri de protectie divergente.

In acest context, la 5 februarie 2013, Comisia a adoptat o propunere de directiva care stabileste reguli minime privind sanctiunile. Aceasta va introduce instrumente de ancheta eficace si va consolida masurile preventive, permitand analizarea falsurilor de catre autoritatile competente, cu scopul de a creste protectia euro si a altor monede prin intermediul masurilor penale.

Intrarea in vigoare, la 1 ianuarie 2012, a regulamentului privind autentificarea monedelor euro, care stabileste normele aplicabile institutiilor financiare pentru a se asigura ca toate monedele euro pe care acestea le repun in circulatie sunt autentice este, de asemenea, un instrument puternic de protejare a monedei euro impotriva falsificarii, mai arata Comisia.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri