A vorbi despre fiscalitate este precum ai vorbi despre religie, oricat si orice ai spune, tot timpul nu este suficient si ramane ceva nediscutat. De 20 de ani se discuta fie in mediile tehnice, politice ori economice despre fiscalitate, cum ar trebui sa fie, de ce este asa, de ce nu este altfel, a declarat avocatul Madalin Irinel Niculeasa, avocat coordonator al Niculeasa Law Office.

"Se pot oberva cateva tendinte, similar cu un fir rosu care urmeaza aceasta discutie. Prima tendinta este ca la noi se dicuta foarte mult despre asa-zisa fiscalitate cantitativa - adica reducerea TVA-ului, a contributiilor, a impozitului pe venit, despre impozitul pe profit. La noi fiscalitatea este similara cu cota de impunere. Discutia se restrange la acest aspect: cat ar trebui sa fie cota de impunere, indiferent de taxa despre care vorbim", a spus avocatul Madalin Irinel Niculeasa (foto).

Declaratiile au fost facute la Conferinta Fiscal 2014, editia a doua, organizata de wall-street.ro, in parteneriat cu Niculeasa Law Office si KPMG.

In opinia sa, o astfel de abordare restrange foarte mult efectele practice ale discutiei despre fiscalitate si ajunge sa fie insuficient analizata problema fiscalitattii calitative. Sa nu uitam ca in Constitutie nu se vorbeste nicaieri de cote de impunere, ci despre asezarea justa a sarcinii fiscale. La nivel de perceptie aceasta se reduce la cota de impunere, dar sarcina fiscala inseamna in situatii covarsitoare procedura de administrare a cotelor de impunere", a spus Madalin Niculeasa.

El a adaugat ca, daca in lumea civilizata aceasta distinctie este relevanta, la noi inca nu a aparut. "De prea multe ori, se spune la noi ca responsabil de situatia actuala a fiscalitatii este fie Guvernul, pentru ca nu stabileste corect cotele de impunere, fie judecatorii pentru ca nu analizeaza si dau solutiile care trebuie atunci cand analizeaza cazurile. Cred ca aceste inertii clasice au fost putin desprinse de realitatile juridice", a afirmat avocatul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri