Cresterea costurilor de expansiune a OTP Bank Romania, au urcat, la finalul trimestrului II, pierderile inainte de impozitare cu 61%, pana la 996 milioane forinti (13,1 milioane lei, 3,5 milioane euro) fata de primul trimestru al anului, a anuntat OPT, luni, in raportul catre Bursa din Budapesta
Banca a afisat, la finalul celui de-al doilea trimestru, o pierdere inainte de impozitare de 996 milioane forinti (13.1 milioane lei, 3,524 milioane euro), cu 34% mai mari fata de pierderea bruta de 741 milioane forinti inregistrata la sfarsitul semestrului unu din 2005, mai arata raportul.

"Costurile de operare ale OTP Bank Romania au crescut rapid, datorita expansiunii bancii, iar cheltuielile de personal au fost cu 70% mai mari din cauza maririi numarului de angajati", a precizat banca ungara in raportul sau trimestrial remis NewsIn. Venitul din dobanzi al OTP Bank Romania a scazut, in al doilea semestru cu 12,7% fata de perioada similara a anului trecut, iar cheltuielile cu dobanzile s-au micsorat cu 42,2%, astfel incat venitul net s-a dezvoltat cu 30,6% in ultimele 12 luni, mai spune raportul. Castigurile din schimburi valutare nete au crescut cu 422 milioane forinti in ultimele 12 luni, iar costurile de personal au crescut cu 700 milioane forinti in ultimul an, mai precizeaza raportul bancii.

In ultimele 12 luni afacerile bancii au crescut de 2,6 ori. Activele totale ale OTP Bank Romania au crescut cu 126,1% la finalul primului semestru, pana la 110.2 miliarde forinti la 30 iunie 2006 (1,396 miliarde lei, 390 milioane euro), fata de cele 48,75 miliarde forinti afisate in aceeasi perioada din 2005. Activele au crescut cu 65,8% la finalul trimestrului II, fata de primul trimestru din 2006.

Plasamentele al alte banci reprezentau 31% din totalul activelor, iar creditele clientilor reprezentau 55%. Situatia este diferita fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand 52% din activele OTP Romania erau plasamentele la alte banci si 36% erau credite acordate clientilor. Trei patrimi din plasamentele la alte banci sunt de fapt depozitele obligatorii la banca centrala, precizeaza raportul catre bursa.

Potrofoliul de credite s-a marit, la finalul semestrului I din 2006 de 3,45 ori fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 17,71 milairde forinti (62,67 milioane euro), pana la 61,245 miliarde forinti (213,2 milioane euro). In ultimul trimestru, portofoliul de credite a scorit cu 79,3%, fata de finalul lunii martie 2006, cand OTP Bank avea un portofoliu de credite de 34,154 miliarde forinti (120,8 milioane euro)

Aproape doua treimi (64% ) din cresterea primei jumatati a anului 2006 a fost impulsionata de creditul de retail, care s-a marit de noua ori in ultimele sase luni. Creditele de retail, pentru populatie, si-au marit si "greutatea" in totlaul portofoilului de credite, de la 10%, la 40%. O treime din totalul creditelor pentru populatie au fost imprumuturi de tip ipotecar, restul fiind credite de consum.

Volumul depozitelor atrase de OTP Bank Romania a crescut cu 28% in trimestrui II, fata de finalul lunii martie 2006, de la 25,3 miliarde forinti, pana la 32.5 miliarde forinti (115 milioane euro). Depozitele populatiei reprezentau 46% din totalul banilor plasati in conturile OTP Bank, in scadere fata de finalul trimestrului II din 2005, cand reprezentau 50%. Depozitele firmelor reprezentau 54% din total la finalul semestrului II, in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Totusi, spune raportul catre Budapest Stock Exhange al OTP Bank, cresterea depozileor clientilor nu a reutit sa finanteze marirea portofoliului de credite si OTP Bank Romania a trebuit sa apeleze la credite interbancare, in special de la institutia mama din Ungaria.

La finalul lunii iunie, capitalul OTP Bank Romania era de 19,6 miliarde forinti (69,36 milioane euro), inclusiv majorarea de capital de 5.5 miliarde forinti facuta de OTP Ungaria la finalul lunii iunie
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri