Gabriel Cretu, managing partner al brokerului de credite Adwisers, a fost prezent la Profesionistii in Banking pentru o discutie legata de creditarea in 2016 si incertitudinile legate de programul Prima Casa. Urmariti interviul video cu fostul bancher de la BCR si OTP Bank, care acum negociaza in numele clientilor cu bancile.

Cele mai importante declaratii ale lui Gabriel Cretu la Profesionistii in Banking

Creditarea in 2016

"Din punct de vedere al consumatorului, apetitul este in crestere, bazat si pe un sentiment general pozitiv al evolutiei macro-economice in Romania. Insa, din punct de vedere al bancilor apetitul este in crestere pe hartie - au bugete foarte mari - dar unele banci au facut un pas inapoi sau au intrat in stand-by pe partea de credite ipotecare, din cauza legii darii in plata, si probabil ca asteapta forma finala", a declarat Cretu.

Pe partea de credite de consum, toata lumea este in acest sport, toata lumea isi doreste acest produs, care nu se va supune legii darii in plata si aduce o marja de profit mult mai mare bancilor.

Prima Casa 2016, incotro?

"Exista un segment de populatie si ma refer in special la tineri, care isi fac un calcul relativ simplu. Cred ca vine si din felul in care suntem construiti, ca popor de proprietari, din cauza epocii comuniste, si atunci si tinerii sunt educati de catre parinti sa isi cumpere o casa. Chiria si cu rata sunt relativ apropiate, in functie si de banca una poate sa fie un pic mai mare, dar nu sensibil mai mare. Evident ca impinsi si de la spate de catre parinti multi isi doresc sa isi cumpere o casa", explica seful Adwisers.

La un avans de 15%, in cazul in care legea privind Prima Casa s-ar modifica, ar descuraja marea masa a tinerilor care isi doreste o casa.

Programul Prima Casa are un public tinta si, daca va fi afectat de lege, acesti tineri vor experimenta partea de chirie, pe care o stiu deja, si intr-un fel ar putea sa fie si un bine pentru ei. Aceasta mobilitate, la cum arata traficul in Bucuresti, este un avantaj.

"Prima Casa nu trebuie sa dispara, chiar daca sunt voci care spun ca garantia statului nu trebuie utilizata in banking. Aceasta garantie da insa o optiune tinerilor sa isi achizitioneze o casa. Pana la urma avem nevoie de tineri si vrem sa ii tinem in tara. Si daca vrem sa ii tinem in tara trebuie sa facem ceva si pentru ei. Nu putem sa apelam la sentimentul patriotic daca nu ii sprijinim cu nimic", avertizeaza Gabriel Cretu.

Cum va arata banking-ul daca trece legea darii in plata

"Vor fi reactii la cald de crestere a unor avansuri, urmata de o revenire la normal. Sunt banci care nu isi permit sa stationeze. La bancile mici se va simti mult mai direct decizia pe care o iau si nu isi vor permite sa stea mult timp la cutie, pentru ca din spate vine presiunea bugetelor. Creste avansul la 40% si nu mai vindeti. Ce faceti? Pana la urma orice presedinte de banca are in fata indicatori de performanta. Daca nu mai vinde un produs care era nava amirat, atunci va trebui sa isi optimizeze strategia de costuri si de venituri", a mai spus Cretu la Profesionistii in Banking, fiind convins ca, in baza scenariului de adoptare a legii darii in plata in forma actuala, dupa cateva luni de zile se va reveni la un avans rezonabil, "poate nu 15%, dar undeva la 20%".

"Nu cred ca vom sta la 40% avans, pentru ca asta inseamna stopare. In esenta, sunt sustinatorul ideii ca banca este o institutie care trebuie sa evaluaze riscul. Daca capacitatea de evaluare a riscului este la 40%, pentru ca asta ne transmit bancile: <Noi putem evalua riscurile la un credit ipotecar doar cu 40% avans. Atunci, din punctul meu de vedere, inseamna ca nu isi fac bine meseria, pentru ca la un asemenea avans pot si IFN-urile sa dea credite ipotecare, IFN-uri care nu au divizii de risc. Sunt IFN-uri in piata care dau astfel de sume cu 2 oameni in spate si sunt pe profit", sustine seful Adwisers.

Ar trebui la avans 40% sa scada si costurile acestui credit, pentru ca atunci cand iei o decizie sa cresti avansul inseamna ca riscul produsului scade. Ar trebui sa se vada in marja bancii, pentru ca vor fi foarte putine cazuri de default cu avans 40%.

Cretu crede ca bancile care au crescut avansul spre 40% au avut o reactie la cald si in felul asta au vrut sa transmita un mesaj, dar "dupa ce jocurile vor fi facute, trebuie sa vedem cum isi face toata lumea bugetele, inclusiv bancile".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri