Legea darii in plata a fost pentru prima data contestata la Curtea Constitutionala. Banca Romaneasca, membra a National Bank of Grecee, a contestat legea darii in plata la Curtea Constitutionala a Romaniei, solicitandu-i acesteia sa constate neconstitutionalitatea actului normativ in integralitate, in conditiile in care aceasta lege incalca principiul separatiei puterilor in stat, al neretroactivitatii legii civile, dreptul la proprietate, libertatea comertului si principiul securitatii juridice.

Banca precizeaza in cererea adresata Curtii Constitutionale din Romania (CCR) ca a solicitat instantei de fond, printr-o contestatie, sa constate ca notificarea de dare in plata nu indeplineste conditiile de admisibilitate, conform News.ro

Totodata, a invocat exceptia de neconstitutionalitate in solicitarea catre instanta, care a decis sa trimita exceptia ridicata catre Curtea Constitutionala pentru solutionare.

Banca Romaneasca, reprezentata prin casa de avocatura Margarit Florov si Asociatii, expune in cererea care se intinde pe 12 pagini, contextul care a determinat aparitia legii darii in plata si cadrul legal aplicabil contractelor de credit ipotecar inainte de intrarea in vigoare a darii in plata.
Acestea sunt urmate de o prezentare detaliata a prevederilor constitutionale incalcate de lege, prin cele cinci principii.

Bancile au avertizat de mai multe ori ca, daca legea va intra in vigoare, vor ataca in instanta prevederile acesteia cand vor fi notificati de clienti pentru darea in plata a unei garantii imobiliare.

Nemultumirile institutiilor de credit vizeaza aspectele pe care le considera neconstitutionale, in special incalcarea dreptului de proprietate si aplicarea retroactiva a legii, pentru contractele in derulare.

Legea darii in plata, care a fost promulgata in aprilie de presedintele Klaus Iohannis in varianta finala, a intrat in vigoare pe 13 mai, dupa un an de dezbateri aprinse in Parlament, in care legea a fost atacata dur de bancherii comerciali, dar si de Banca Nationala a Romaniei.
Contestatiile bancilor in instanta au inceput deja sa curga in ceea ce priveste notificarile de dare in plata primite de la

Sursa foto: Peshkova / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri